Valdicava Brunello 2016 - 98/100 punten Suckling - Vincenzo Abbruzzese heeft wederom bewezen dat Valdicava tot de absolute topproducenten van Brunello di Montalcino DOCG producenten behoort
Donker robijnrode wijn met intense geconcentreerde geuren van donkerrood fruit, kleine bessen, bramen, rode kers, viooltjes en wilde kruiden. In de mond is de wijn vol, prachtig geconcentreerd, romig met heerlijke aroma's van rijp rood fruit, rode kers, bramen en cacao. De lang aanhoudende volle afdronk heeft prachtige zijdezachte tannines.
De wijngaarden van Valdicava zijn gelegen in het noordelijke deel van de Brunello DOCG, in het Montesoli deel, dat bekend staat om hun wijnen met een prachtige balans van body en aroma. Totaal heeft Valdicava 130 ha. land in eigendom, waarvan 25 ha. is aangeplant met wijnstokken. Hiervan is ongeveer 5 ha wijngaard aangeplant in de eindjaren zestig en beginjaren zeventig. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 250 tot 300 meter. De grondsoort is kalkachtige klei met gesteente en zand.
Al het werk in de wijngaarden en de wijnstokken wordt met de hand gedaan door het vaste team van Valdicava. Mensen, die hier al hun hele leven wonen en werken en die precies weten hoe ze met de afzonderlijke planten moeten werken terwijl ze tegelijkertijd de hele wijngaard verzorgen.
Het oogsten van de druiven geschiedt eind september, begin oktober. Normaal gesproken duurt de oogst rond de 10 dagen. Dit vooral ook omdat de wijngaard meerdere keren wordt doorlopen, waarbij dan iedere keer alleen de echt rijpe druiven worden geplukt. De kwaliteit van de bijzondere Valdicava Brunello wordt hoofdzakelijk in de wijngaard gemaakt.
Na de pluk worden de druiven zacht geperst. de vergisting geschiedt in grote roestvrij stalen, temperatuur gecontroleerde vaten. De vergisting van de druiven geschiedt voor een periode van 30 tot 35 dagen. Iedere wijngaard wordt afzonderlijk gefermenteerd en gevinifieerd om vervolgens te worden gemengd tijdens het rijpingsproces. De verdere rijping geschiedt voor een periode van minimaal 24 maanden in grote eiken vaten van 5.000 liter. Hierna wordt de wijn gebotteld om nog verder voor minimaal 24 maanden te verfijnen op de fles in de kelder van het domein.
Deze prachtige Brunello begint langzaam op dronk te komen vanaf 2024. Ons advies wacht nog minimaal tot 2025-2026 om van deze schitterende Brunello te genieten. Vervolgens kun je nog gedurende 20 jaar genieten van deze top Brunello. Open de fles minimaal 24 uur van tevoren of decanteer de wijn. Drinktemperatuur maximaal 18ºC.
James Suckling; 98/100 punten
Attractive aromas of balsamic, tea, dark berry, walnut and coffee bean. Full-bodied, yet tight and very intense with ripe tannins that are fine and reserved. Racy and polished. Beautiful length to this wine. Needs at least two to three years to come. Try after 2024.
Robert Parker: 95/100 punten
The Valdicava 2016 Brunello di Montalcino shows a subtle bouquet that needs extra time to open. In fact, I suggest you open your bottle about four hours before serving. This Brunello takes its time, but it inches over the senses with carefully increasing intensity. Wild cherry, toasted almond and even a touch of sweet apple or orange peel distinguish the bouquet. The tannins are firm and young, but all they need is extra time to evolve. This wine is like being introduced to a stranger who takes his time to reveal his personality, but who then turns into a true friend and confidant.
WineSpectator: 95/100 punten
Fleeting aromas of cherry, cedar, sanguine and leather give way to a beam of ripe cherry, berry and earth flavors in this elegant red. Firm and resonant, with a matrix of dusty tannins on the long finish. Best from 2024 through 2045.