Brunello di Montalcino DOCG - 95/100 punten Suckling - vier van vijf trosjes Italiaanse sommeliers.
Intens robijnrode wijn. In de neus een complex en intens boeket van rood rijp fruit, specerijen, vanille, tabak. kleur. In de mond is de wijn krachtig, met een brede complexiteit, heerlijk rood fruit, mooi in balans en in de zeer lang aanhoudende afdronk zijdezachte tannines, die nog lang in het geheugen blijft hangen.
Het domein in Montalcino, Renieri, is ongeveer 128 ha groot, waarvan 30 ha. is aangeplant met wijnstokken. De wijngaarden bevinden zich in het zuidelijke deel van de Brunello DOCG, nabij de Monte Amiata. De wijngaarden liggen op een hoogte van rond de 400 meter, deels met zuidelijke hellingen en deels westelijk. De grondsoort is vulkanisch en een mengeling van kalksteen, gesteente, rode klei en tufsteen. De wijngaarden zijn hoofdzakelijke aangeplant met de Sangiovese Grosso druiven. De boerderij op het landgoed dateert uit 1700. De kelders zijn nagenoeg geheel ondergronds gebouwd.
De wijn is gemaakt van 100% Sangiovese Grosso druiven. De wijngaarden zijn aangeplant met een plantdichtheid van 5.500 planten per ha. Door intensieve handmatige snoei van de wijngaard wordt de opbrengst per plant terug gebracht tot ca. 1 kg druiven. Hierdoor neemt de intensiteit en complexiteit van de wijn enorm toe. De wijngaard is aangeplant begin 2000.
Het oogsten van de druiven geschiedt, na een zorgvuldige selectie, met de hand eind september, begin oktober. Na de pluk worden de druiven zacht geperst en ondergaan zij in grote stalen vaten het vergistingsproces bij een gecontroleerde temperatuur van 29° C° voor een periode van 32 dagen. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor de eerste 12 maanden in tonneaux en vervolgens nog voor 24 maanden in 30HL eiken vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld en blijft zij, voor veredere verfijning, nog minimaal 12 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Brunello di Montalcino wijn/spijs combinatie tip van de Italiaanse sommeliers: Gestoofde lapjes lamsvlees met polenta met wildsaus
James Suckling: 95/100 punten
Very perfumed with chocolate, berries and spices. Some nuts, too. Full body, velvety tannins and a luscious finish. Extremely long and generous yet shows reserve.
WineSpectator: 93/100 punten
This is pure, delivering black cherry, blackberry, spice and mineral notes, showing beautiful harmony and structure. Offers a long, tobacco-, herb- and mineral-tinged finish.