Brunello di Montalcino Riserva 2015 - 97/100 James Suckling
San Polino is een heel kleine zeer gepassioneerde Brunello producent. Het bewerking- en het snoeien van de wijngaard 2,5 ha grote wijngaard geschiedt volledig handmatig. De wijngaard wordt bemest met de mest van het vee dat zij houden nabij de boerderij, de bladeren, het snoeisel. Alles wordt tot compost verwerkt. De wijngaard is aangeplant met 5.000 stokken per ha.
De wijngaard is gelegen in het zuidelijke deel van Montalcino, nabij Castel Nuovo dell' Abate, in het Val d'Orcia. De wijngaard ligt op een hoogte van rond de 400 meter. De grondsoort in de wijngaard varieert van zand-leem naar (rode)klei-leem en rijk aan kalkgesteente en vulkanisch gesteente. De bodem is goed gedraineerd en heeft een goede waterdoorlaatbaarheid maar houdt anderzijds ook het water goed vast. De wijngaard ligt op het zuidelijke deel van de helling. In de wijngaard voel je de altijd frisse bries van de wind komend van de nabij gelegen Monte Amiata.
The beauty and balance of this Brunello is wonderful, offering blueberry, black-cherry and violet character. It’s full-bodied, yet so layered and refined with and ultra fine palate of silky tannins. A joy to taste. From organically grown grapes. One both to drink and for the cellar.
Robert Parker: 94/100 punten
The San Polino 2015 Brunello di Montalcino Riserva (a 6,000-bottle release made with organic fruit) is another pretty protagonist from the vintage that does not hold back in terms of intensity, primary fruit character and dark plummy ripeness. Keeping in line with the characteristics of this warm and sunny vintage, this is a generous, soft and fruit-forward expression. Those 2015 tannins are a bit softer compared to 2016, and this wine is almost, but not quite, ready to drink straight out of the gate. For best results, however, give it another three years.