Brunello di Montalcino 2016 - James Suckling - Robert Parker 94/100 punten
Half september worden de druiven handmatig geoogst. Na de oogst worden de druiven gedurende een periode van 19 dagen gefermenteerd. De verdere rijping van deze wijn geschiedde gedurende een periode van 42 maanden in Slavonisch eiken vaten van 40 en 77 hl., waarna de verdere rijping op de fles nog minimaal een jaar werd vervolgd.
Casanova di Neri behoort tot de nieuwe generatie van Brunello producenten. Het bedrijf is gestart in 1971, toen Giovanni Neri het grootste domein in het Montalcino gebied kocht. Het domein is totaal 39 ha groot en onderverdeeld in 4 wijngaarden. De oudste wijngaard is 45 jaar oud. De wijngaarden liggen op een hoogte van ca. 350 meter boven de zeespiegel. Casanova di Neri behoort tot één van de beste producenten van de Brunello wijnen.
Deze Brunello van Casanova di Neri is een absolute topwijn. Goed om te weten dat deze wijn pas in 2022-2025 "op dronk" is. Wilt u nu volop genieten van een Brunello di Montalcino? Kies dan voor een Brunello di Montalcino uit 2012, of een Brunello di Montalcino 2013
Deze Brunello 2016 begint op dronk te komen in 2023, maar je kunt hem ook wegleggen tot 2040. Drink de wijn op maximaal 18ºC. Decanteer de wijn of open de fles zo'n 24 uur van te voren.
Robert Parker: 94/100 punten
The Casanova di Neri 2016 Brunello di Montalcino (or the so-called "white label" Brunello) takes a minute or two to open, and like all these new releases from the Neri family, you're best off opening your bottle five hours before serving them. This classic expression displays raspberry, tar, hazelnut, dried fig, asphalt and some crushed chalk. The wine is streamlined and compact in terms of mouthfeel, giving us an accessible Brunello from a benchmark Montalcino estate.
WineSpectator: 95/100 punten
Shows fine depth, with cherry, black currant and wild herb flavors, accented by iron, earth, leather and tobacco notes. Muscular, despite a slim frame, with a long, savory aftertaste. Best from 2024 through 2045. —B.S.
James Suckling: 93/100 punten
Tile and balsamic aromas with red plums and cherries. Full-bodied with a pretty center palate and ripe, rich fruit. It’s a little timid now, but shows violets, bark and black cherries at the finish. Drink in 2023.