Brunello di Montalcino - Castiglion del Bosco - 99/100 punten Suckling
Brunello Castion del Bosco wijn spijs combinatie: perfect bij wild, gebraden vlees gerechten, gegrild vlees, steak of bij harde kazen.
James Suckling: 99/100 punten
The complexity and beauty to this is really something with cherry, walnut, tobacco and cigar-box character. Sweet cherries. It’s full-bodied and deep with super intensity and power. Layered and beautiful. Really refined tannins. Some whole-berry fermentation gives this added character. Goes on for minutes. Try after 2025.
WineSpectator: 96/100 punten
A balanced, expressive style, offering plum, cherry, fruitcake, iron and spice flavors, which are fused to muscular tannins, but also vibrant acidity, keeping this energetic and defined. Fine balance overall and terrific length on the finish. Best from 2025 through 2048. —B.S.
Robert Parker: 94/100 punten
The Castiglion del Bosco 2016 Brunello di Montalcino is a fruit-forward expression with soft cherry, blackberry, tilled earth and a touch of sweet spice. This wine is made in an especially accessible style that prizes ripe fruit and oak aging (in both barrique and botte). Fruit comes from a 52-hectare vineyard with galestro schist and clay. The tannins are more evident here compared to the 2015 vintage; however, this wine is almost ready to go with beef tagliata topped with porcini mushrooms.
Over Castiglion del Bosco
Castiglion del Bosco ligt ten noordwesten van Montalcino, in Val d'Orcia, een Unesco-natuurreservaat, met een totaal oppervlakte van 2.000 ha. Hiervan is 51ha aangeplant met de Sangiovese Grosso druiven, bestemd voor de Brunello di Montalcino. Het wijnbedrijf wordt geleid door Massimo en Chiara Ferragamo. Onder de 62 hectare aan wijngaarden, waarvan er 51 zijn geregistreerd bij Brunello, bevindt zich de 4000 vierkante meter grote kelder. Bij het werken in de wijngaarden wordt er alles aan gedaan om de wijngaarden volledig in balans te houden. Gebruik wordt gemaakt van eigen organische compost. Gedurende het groeiseizoen worden de stokken meerdere malen terug gesnoeid, waardoor de beste druiven zich kunnen ontwikkelen om de worden omgezet naar een schitterende wijn.