Brunello di Montalcino 2016 Helichrysum - 98/100 James Suckling
San Polino is een heel kleine zeer gepassioneerde Brunello producent. Het bewerking- en het snoeien van de wijngaard 2,5 ha grote wijngaard geschiedt volledig handmatig. De wijngaard wordt bemest met de mest van het vee dat zij houden nabij de boerderij, de bladeren, het snoeisel. Alles wordt tot compost verwerkt. De wijngaard is aangeplant met 5.000 stokken per ha.
De wijngaard is gelegen in het zuidelijke deel van Montalcino, nabij Castel Nuovo dell' Abate, in het Val d'Orcia. De wijngaard ligt op een hoogte van rond de 400 meter. De grondsoort in de wijngaard varieert van zand-leem naar (rode)klei-leem en rijk aan kalkgesteente. De bodem is goed gedraineerd en heeft een goede waterdoorlaatbaarheid maar houdt anderzijds ook het water goed vast. De wijngaard ligt op het zuidelijke deel van de helling. In de wijngaard voel je de altijd frisse bries van de wind komend van de nabij gelegen Monte Amiata.
Wow. This is really complex on the nose with black cherries, mushrooms, dried flowers and cedar. Some crushed stone and dry earth or tile. This is full-bodied and very layered with wonderful depth of fruit and creamy tannins. It’s focused and serene. Better than 2015. From organically grown grapes. Try in 2024 and onwards.
Robert Parker: 94/100 punten
Made with certified organic fruit, the 2016 Brunello di Montalcino Helichrysum opens to full-bodied richness and concentration. It reveals a dark and velvety side to Sangiovese, and it shows the latitude of the grape, thanks to its fresh acidity and tannic structure. This special selection (with 6,000 bottles made) will benefit from more years in the cellar, but among these new Brunello releases from 2016, this wine should also perform nicely in a near or medium-term drinking scenario, maybe at your favorite Italian restaurant with ravioli in wild boar sauce.