Brunello di Montalcino 2016 - 95+/100 Punten Parker - 95/100 Suckling.
Helder robijnrode wijn met intense granaatachtige reflecties. In de neus intense aroma's van kersen, wilde bessen, viooltjes, vanille, zwarte peper en leer. De smaak is prachtig in balans, met een uitstekende frisheid, zijdezachte tannines en een lang aanhoudende afdronk. De wijn heeft een lang rijpingspotentieel. De oogst 2016 kan worden weggelegd tot 2040.
Tenute Silvio Nardi is gelegen in één van de meest karakteristieke gebieden van de Montalcino appellatie', verscholen in de noordkant van het gebied, op grote hoogte, verborgen door dichte bossen en gekoeld door een bijna blauwachtige kwaliteit van licht. De bodem is donker en rijk aan mineralen, met leisteen en leisteen. De expositie van de wijngaarden zijn noord-west en zuid-oost. De wijngaarden liggen op een hoogte van 350 meter. De bijzondere ligging heeft als consequentie dat de wijnen jaar op jaar in kwaliteit sterk kunnen verschillen. Het oogstjaar 2016 was een meer dan uitstekend jaar voor Silvio Nardi.
De druiven komen van verschillende wijngaarden, allen gelegen in het noordelijke deel van de Brunello appelatie. Totaal heeft Silvio Nardi zo'n 80 ha. aan wijngaarden.
In de tweede helft van september worden de druiven handmatig geplukt. Na de pluk worden de druiven op kwaliteit geselecteerd en vervolgens zacht geperst. De vergisting geschiedt voor een periode van 20 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van <30°C. Vervolgens geschiedt de verdere rijping voor rond de 12 maanden in Frans Allier eiken barriques, 2e passage om hierna verder de rijpen in grote Sloveens eiken vaten voor een periode van 12 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn verder voor minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
De Brunello di Montalcino 2016 van Silvio Nardi begint langzaam "op dronk" te komen in 2024. Hierna kun je nog zeker tot 2040 genieten van deze fantastische Brunello uit het vijf sterren oogstjaar 2016. Het advies is om de Brunello te decanteren, om zo optimaal van deze prachtige wijn te genieten.
Robert Parker: 95+/100 punten
The Tenute Silvio Nardi 2016 Brunello di Montalcino makes a big impact in the glass thanks to its dark color saturation and the pretty intensity of its aromas that range from dark fruit and plum to soft potting soil and grilled herb. You get beautiful balance here, even more so when you allow the bottle to breathe for a few hours. A twofold delivery of freshness and tannic backbone gives the wine the DNA required to hold 10 years or more.
James Suckling: 95/100 punten
A creamy and juicy Brunello with dried-berry, peach and dusty-earth character. It’s full-bodied, chewy and very intense. Lots of fruit, yet reserved and toned with tannins that stay with you throughout. Give it at least three of four years to open. Try after 2024.