Brunello di Montalcino DOCG 2016 - 95/100 punten Suckling
Rijke en levendige Brunello van Castelnuovo dell'Abate met een intens boeket van rood rijp fruit, bosbessen, zwarte kersen en lichte tonen van vanille. De smaak is prachtig zuiver, met een mooie gebalanceerde zuurgraad, uitnodigend, intens rood rijp fruit, en ronde rijpe tannines in de lang aanhoudende afdronk.
Het wijndomein San Giorgio is eigendom van het wijnbedrijf Colle Massari. Zij zijn ook eigenaar van de befaamde Brunello di Montalcino Poggio di Sotto. San Giorgio is gesticht in 1982. het landgoed heeft een totaal oppervlakte van 142 ha., waarvan 26 ha. aan wijngaarden. Het domein is gelegen nabij Val d'Orcia en Castelnuovo dell' Abate, het zuidelijke deel van de Montalcino DOCG. De wijngaard is deels begin van deze eeuw aangeplant en deels in 2010 aangeplant met 100% Sangiovese Grosso druivenras. De grondsoort wordt gekenmerkt door klei met veel gesteente. De wijngaard ligt op een hoogte van 450 meter, beschut door de Monte Amiata.
De pluk van de druiven geschiedt eind september met de hand. Na een zorgvuldige selectie worden de druiven zacht geperst. de fermentatie geschiedt spontaan in temperatuur gecontroleerde stalen vaten. De verdere rijping van deze Brunello geschiedt voor een periode van 24 maanden in 30 hl. eiken vaten, waarna de wijn wordt gebotteld, alwaar zij verder nog voor minimaal 24 maanden op de fles verfijnt in de kelders van het domein.
Brunello di Montalcino wijn / spijs combinatie, perfect bij gegrild vlees, wild, en bij oude kazen.
Het beste is om een Brunello di Montalcino te drinken vanaf 7 jaar na de oogst. Om te genieten van het rode fruit van de wijn is het aan te bevelen de wijn te drinken binnen 15 jaar na de oogst. De wijn is langer houdbaar en nog steeds prachtig, wat meer complexiteit en minder fruitig.
Drink de wijn op maximaal 18°C! Open de fles minimaal 4 uur van te voren. De Brunello di Montalcino is een eetwijn, de wijn wordt mooier en smaakt veel beter in combinatie met eten, of hapjes, vleswaren, kaas.
James Suckling: 95/100 punten
This is a full-bodied red with ripe blackberry, smoked-meat and burnt-orange notes. Strong tannins with a lots of chewiness. Quite tight on the finish. But there is pureness and beauty to this. More opulent than the 2015. Drink after 2025.
WineSpectator: 94/100 punten
This red is fresh, with pure black cherry fruit accented by licorice, earth, tobacco and spice notes. Firmly structured yet more sleek than dense, thanks to a brisk acidity, the lingering tannins are offset by an echo of ripe fruit. Best from 2024 through 2045.