Brunello Riserva 1983 Tenuta Greppo van het befaamde Biondi Santi wijnhuis, recent ingekocht, 96/100 punten Parker!
Het oogstjaar 1983 was een prachtig **** (vier sterren) oogstjaar. De zomer was warm en over het algemeen droog, met voldoende regen. De Brunello uit 1983 is nog steeds een schitterende, elegante wijn met heerlijk fruit en mooie aroma's. De 1983 was de beste Brunello van Biondi Santi in de jaren tachtig.
De wijngaarden van Biondi Santi liggen op een hoogte van 300 tot 500 meter met zicht op het zuiden. De grondsoort is kalkrijk en steenrijk. De rijping van de wijn geschiedt in Sloveens eiken vaten gedurende een periode van 3 jaar. Vervolgens worden de wijnen nog minimaal op de fles gerijpt voor 6 maanden.
Open voordat u de wijn gaat drinken de fles minimaal 8 uur van tevoren. Deze zeer hoog kwalitatieve wijn kan zo'n 70 tot 80 jaar worden bewaard. Van deze Brunello Riserva 1983 zijn slechts zo rond 12.000 flessen gemaakt.
De wijn is verpakt in een schitterende originele kist van Biondi Santi.
Volgens Robert Parker is deze prachtige Riserva net " op dronk". gekomen.
Robert Parker: 96/100 punten - drink window 2021-2035
This precious bottle is part of Biondi-Santi's late-release program for collectors (I tasted bottle number 10,723). The 1983 Brunello di Montalcino Riserva is showing beautifully on its aging timeline, although this bottle is slightly more evolved since I last tasted this vintage in 2019 before the pandemic. With slow and measured determination, the bouquet embraces dried fig, cured bresaola, burnt caramel, wet campfire, dried oregano and a familiar aroma that reminds me of the Florence leather market. However, there is a lot of life and vertical lift in this Riserva, thanks in great part to the beautiful freshness that keeps the tannins alive and adds a pop of pretty acidity to the close. The wine shows its age with pride and grace, and the final results are quite spectacular.