Brunello Riserva 1985 Tenuta Greppo van het befaamde Biondi Santi wijnhuis, recent ingekocht uit de kelders van Biondi Santi.
Het oogstjaar 1985 was een uitzonderlijk wijnjaar met zeer gunstige weersomstandigheden met mei regenachtig en warm, juni droog en warm; juli droog en warm; augustus warm met enkele buien. September droog en warm. Een perfecte droge, zonnige oogstperiode.
Deze 1985 Riserva werd uitgebracht in 1991 met de viering van het 100-jarig bestaan van de productie van de historische Brunello di Montalcino 1891 Riserva met een speciaal herdenkingsetiket.
De 1985 Riserva werd geproduceerd met Biondi Santi eigen kloon van Sangiovese Grosso genaamd BBS11 (Brunello Biondi Santi 11), die werd geïdentificeerd en geselecteerd door Biondi-Santi bij Tenuta Greppo in de jaren zeventig. Voor deze Riserva zijn uitsluitend druiven gebruikt van de oudste wijnstokken met een leeftijd van meer dan 25 jaar.
De Riserva van 1985 werd gedurende 3 jaar gerijpt in Slavonische eiken vaten. Het profiteerde van een lange verfijning in de fles in de rust en duisternis van "La Storica", de flessenbibliotheek van Tenuta Greppo waar alle historische jaargangen van de Biondi-Santi Riserva nauwgezet worden bewaard.
Deze 1985 Riserva jaargang werd bijgevuld en de kurk werd vervangen in 2000.
De wijngaarden van Biondi Santi liggen op een hoogte van 300 tot 500 meter met zicht op het zuiden. De grondsoort is kalkrijk en steenrijk. De rijping van de wijn geschiedt in Sloveens eiken vaten gedurende een periode van 3 jaar. Vervolgens worden de wijnen nog minimaal op de fles gerijpt voor 6 maanden.
Open voordat u de wijn gaat drinken de fles minimaal 8 uur van tevoren. Deze zeer hoog kwalitatieve wijn kan zo'n 70 tot 80 jaar worden bewaard. Van deze Brunello Riserva 1985 zijn slechts zo rond 12.000 flessen gemaakt.
De wijn is verpakt in een schitterende originele kist van Biondi Santi.
Volgens Robert Parker is deze prachtige Riserva net " op dronk". gekomen.
Robert Parker: 96/100 punten - drink window 2021-2035 (1983)
This precious bottle is part of Biondi-Santi's late-release program for collectors (I tasted bottle number 10,723). The 1983 Brunello di Montalcino Riserva is showing beautifully on its aging timeline, although this bottle is slightly more evolved since I last tasted this vintage in 2019 before the pandemic. With slow and measured determination, the bouquet embraces dried fig, cured bresaola, burnt caramel, wet campfire, dried oregano and a familiar aroma that reminds me of the Florence leather market. However, there is a lot of life and vertical lift in this Riserva, thanks in great part to the beautiful freshness that keeps the tannins alive and adds a pop of pretty acidity to the close. The wine shows its age with pride and grace, and the final results are quite spectacular.