Brunello di Montalcino Cru Montesoli 2016 - Altesino - 96/100 Parker - 97/100 punten Suckling
Levendige robijnrode wijn met granaatachtige tinten. De wijn fascinerende, complexe geuren, met sensaties van verse en gedroogde wilde bloemen, zure kersen, leer, mediterrane struiken en aardse minerale noten. De smaak is perfect in balans tussen frisheid en warme sensaties, heerlijk rood rijp fruit van bramen. De aristocratische afdronk is bijzonder lang aanhoudend met prachtige tannines.
Traditioneel gemaakte Brunello van 100% Sangiovese Grosso druiven. Totaal beschikt Altesino over zo'n 100 ha aan land, waarvan 49 ha is aangeplant als wijngaarden. De wijngaarden zijn verspreid over verschillende locaties binnen de Brunello di Montalcino DOCG. Het meest noordelijk van het stadje Montalcino de wijngaarden Altesino. Tussen de wijngaarden Altesino en het stadje Montalcino liggen nog de wijngaarden Macina, Cerbaia en Montosoli (De wijngaard van de Montesoli Cru van Altesino, altijd beroemd om hun elegante Brunello's). Verder heeft het bedrijf nog wijngaarden in het zuidelijke deel van de Montalcino DOCG, Sant'Angelo in Colle - Pianezzine en, ten slotte, in Castelnuovo dell'Abate.
De pluk van de Sangiovese Grosso druiven komend van de Montesoli wijngaard geschiedt eind augustus tot half september met de hand. Na de pluk van de druiven worden deze zorgvuldig op de beste kwaliteit geselecteerd. De vergisting geschiedt in grote stalen vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 30 maanden in grote Slavonisch eiken vaten van 50 - 100hl en barriques.
Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn nog minimaal 12 maanden in de kelders van het domein.
De Brunello di Montalcino cru Montesoli 2016 van Altesino begint langzaam "op dronk" te komen in 2025. Hierna kun je nog zeker tot 2045 genieten van deze fantastische Cru Brunello uit het vijfsterren oogstjaar 2016. Het advies is om de Brunello te decanteren, om zo optimaal van deze prachtige wijn te genieten.
Brunello di Montalcino Altesino wijn/spijs combinatie: perfect bij gebraden rundvlees met paddenstoelen saus.
Robert Parker: 96/100 punten
The Altesino 2016 Brunello di Montalcino Montosoli (with 15,000 bottles produced) is a true beauty. The wine reveals dark fruit intensity that comes forth as blackberry, plum and summer cherry. In no time, those aromas shift to the savory side of the spectrum with smoke, tar and tobacco. The results are generous and layered, offering the best of what the celebrated Montosoli cru can offer, especially in an ironic vintage such as this.
James Suckling: 97/100 punten
Lovely sweet cherries and heather with some leather and balsamic undertones. It’s full-bodied with a velvety and lightly dusty palate. Juicy fruit and pretty orange peel to the berry character. Hints of cedar and meat at the end. Subtle and complex. Drink after 2025.
Over Altesino:
De 49 hectare wijngaarden die samen het wijnbedrijf Altesino vormen is voor het grootste deel aangeplant met Sangiovese druiven. Het bedrijf is opgericht in 1972 en is, sedert 2002, in eigendom van Elisabetta Gnudi Angelini. Het historische, vijftiende-eeuwse Palazzo Altesi, gebouwd door de familie Tricerchi, is hun parel.I n het noordoostelijke deel van de Brunello DOCG bevindt zicht de Montesoli wijngaard, het juweel van het bedrijf. In 1975 introduceerde Altesino als eerste Brunello producent een Brunello Cru, de Montesoli.