Brunello di Montalcino Riserva 2016 - Altesino - 96+/100 Parker - 95/100 punten Suckling
Uitsluitende gemaakt in de allerbeste Oogstjaren, zoals het vijf sterren oogstjaar 2016. Levendige robijnrode wijn met granaatachtige tinten. De wijn fascinerende, complexe geuren, met sensaties van verse en gedroogde wilde bloemen, zure kersen, leer, mediterrane struiken en aardse minerale noten. De smaak is perfect in balans tussen frisheid en warme sensaties, heerlijk rood rijp fruit van bramen. De aristocratische afdronk is bijzonder lang aanhoudend met prachtige tannines.
Traditioneel gemaakte Brunello van 100% Sangiovese Grosso druiven. Totaal beschikt Altesino over zo'n 100 ha aan land, waarvan 49 ha is aangeplant als wijngaarden. De wijngaarden zijn verspreid over verschillende locaties binnen de Brunello di Montalcino DOCG. Het meest noordelijk van het stadje Montalcino de wijngaarden Altesino. Tussen de wijngaarden Altesino en het stadje Montalcino liggen nog de wijngaarden Macina, Cerbaia en Montosoli (De wijngaard van de Montesoli Cru van Altesino, altijd beroemd om hun elegante Brunello's). Verder heeft het bedrijf nog wijngaarden in het zuidelijke deel van de Montalcino DOCG, Sant'Angelo in Colle - Pianezzine en, ten slotte, in Castelnuovo dell'Abate.
De pluk van de Sangiovese Grosso druiven komend van de verschillende wijngaarden van Altesino geschiedt eind augustus tot half september met de hand. Na de pluk van de druiven worden deze zorgvuldig op de beste kwaliteit geselecteerd. De vergisting geschiedt in grote stalen vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 36 maanden in grote Slavonisch eiken vaten van 50 - 100 hl. en barriques.
Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn nog minimaal 18 maanden in de kelders van het domein.
De Brunello di Montalcino Riserva 2016 van Altesino begint langzaam "op dronk" te komen in 2025. Hierna kun je nog zeker tot 2045 genieten van deze fantastische Brunello Riserva uit het vijf sterren oogstjaar 2016. Het advies is om de Brunello te decanteren, om zo optimaal van deze prachtige wijn te genieten.
Brunello di Montalcino Altesino wijn/spijs combinatie: perfect bij gebraden rundvlees met paddenstoelen saus.
Robert Parker: 96+/100 punten
The Altesino 2016 Brunello di Montalcino Riserva holds tight to its unique character and power. The classic 2016 vintage produced generous wines that are layered and rich but also coiled tightly at their core. This wine exemplifies this point, adding lots of tart Sangiovese fruit and freshness along the way. It also shows an impressive richness of flavors with dried cherry, licorice, pressed violets, balsam herb and dusty limestone.
James Suckling: 95/100 punten
There’s beautiful purity in this Brunello with cherry and floral aromas, as well as hints of lavender and rosemary flowers. It’s full-bodied with linear tannins that provide form and focus. It’s extremely long and beautiful, yet needs three to four years to show all the goodness it has. Try after 2024 and onwards.
Over Altesino:
De 49 hectare wijngaarden die samen het wijnbedrijf Altesino vormen is voor het grootste deel aangeplant met Sangiovese druiven. Het bedrijf is opgericht in 1972 en is, sedert 2002, in eigendom van Elisabetta Gnudi Angelini. Het historische, vijftiende-eeuwse Palazzo Altesi, gebouwd door de familie Tricerchi, is hun parel.I n het noordoostelijke deel van de Brunello DOCG bevindt zicht de Montesoli wijngaard, het juweel van het bedrijf. In 1975 introduceerde Altesino als eerste Brunello producent een Brunello Cru, de Montesoli.