Brunello di Montalcino Riserva 2015 - 96/100 James Suckling
Heldere robijnrode wijn met glinsteringen van graniet. De geur is intens met mooie aromatische hints van klein fruit, bosfruit jam, vanille, koffie en aromatische houtsoorten. De smaak is elegant en harmonisch, heerlijk vol fruit. De wijn heeft een voortreffelijke mooie en lange aromatische afdronk.
De naam Campo di Marzo kent zijn oorsprong in de vroege Middeleeuwen. In die tijd waren er nog geen professionele legers en soldaten waren eenvoudige vrije boeren. De gevechten vonden voornamelijk plaats in de lente of zomer. De winters waren zo koud dat het bijna onmogelijk zou zijn om jezelf te beschermen tegen kou. De gevechten duurden nooit lang, want er waren geen goede mogelijkheden de legers te bevoorraden. Daarnaast moesten de boeren terug naar huis om de druiven te oogsten. Aan het begin van de lente werden de krijger-boeren opgeroepen voor inspectie, die werd genoemd "Campo di Marzo", omdat het vond plaats in maart.
De wijngaard van Il Valentiano is gelegen naast de prestigieuze wijngaard Pieve Santa Ristuta van Angelo Gaja. Van deze wijngaard komen de druiven voor hun Brunello "Sugarille".
Il Valentiano is de naam van het nieuwe landgoed, met als oorsprong de samenvoeging van de namen Valentina en Fabiano, de eigenaren van het wijnbedrijf.
Het landgoed is gelegen aan de zuid-westzijde van de heuvel van Montalcino. Het grootste deel van het landgoed, gelegen op 400 meter boven de zeespiegel, is bedekt met struikgewas en het roodachtige glooiende landschap laat zien dat de bodem rijk is aan ijzer en leem, die perfect is samen met het microklimaat voor de wijnstokken en olijfbomen. De wijnstokken zijn rond de jaren '80 aangeplant. De wijnmakerij is onlangs volledig gemoderniseerd.
Wijn/spijs combinatie: Geniet met deze Brunello di Montalcino Riserva met een biefstuk Fiorentina, geroosterd vlees, wild, of oude kaas.
James Suckling: 96/100
An wonderful amount of opulence and richness with form and structure. Aromas of plums, cherries, meat, earth and walnuts, as well as bark. It’s full-bodied with chewy tannins and layers of super fine tannins. Goes on for minutes. Try after 2023.