Brunello di Montalcino Riserva 2015 Baricci - 97/100 Punten WineSpectator.
Robijnrood met granaatkleurige tinten. In de neus is het intense boeket complex, met duidelijke tonen van rood rijp fruit, kersen, bramen en zwarte bessen. De smaak is vol, krachtig, mooi gelaagd, elegant, heerlijk rood rijp fruit. De afdronk is lang aanhoudend met mooie zijdezachte tannines en licht mineralige tonen.
Deze Riserva is een bijzondere Cru gemaakt van alleen de allerbeste druiven komend van de beste Montesolo Cru wijngaarden, alsdus Nello Baricci. De Riserva wordt dan ook alleen maar gemaakt in de allerbeste oogstjaren. Het oogstjaar 2015 was een absoluut topjaar, vijf sterren en behoort tot één van de beste oogstjaren in Montalcino.
De zes kleine wijngaardpercelen, alle gelegen op de cru van Montosoli, liggen zo dicht tegen elkaar aan dat het mogelijk is ze als één geheel van in totaal 5 ha. te zien. De wijngaarden hebben een zuid-zuidoostelijke oriëntatie. Door hun ligging hebben de wijnstokken een perfecte blootstelling aan het zonlicht gedurende de hele dag. Deze gunstige ligging zorgt voor een optimale rijping van de druiven, geholpen door de temperatuursverschillen tussen dag en nacht.
In de wijngaard wordt veel handmatig werk verricht. Het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen wordt absoluut vermeden. De basis van de kwaliteitswijnen van Baricci ontstaat in de wijngaard. Grootvader Nello zegt "wat je van de aarde ontvangt, komt voort uit alles wat je aan de aarde hebt gegeven".
Het handmatig oogsten van de druiven geschiedt in de laatste week van september, hetgeen meestal zo'n dag of 3 in beslag neemt. De oogst geschiedt in meerdere rondes waarbij uitsluitend de rijpe druiven per ronde worden geplukt.
Eenmaal in de kelder ondergaan de druiven hun vergistingsproces in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen vaten. De alcoholische gisting duurt gewoonlijk iets minder dan 20 dagen, waarbij de most regelmatig wordt rondgepompt. Voor de verdere rijping van de wijn wordt gebruik gemaakt van middelgrote Slavonisch eiken vaten van 20 tot 40 HL. De rijping van de wijn geschiedt hierin voor een periode van 36 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn verder nog voor een periode van minimaal 18 maanden.
Deze fantastische Riserva begint langzaam "op dronk" te komen rond 2025. De beste tijdperiode om van deze wijn te genieten is 2027-2037. Decanteer de wijn en zorg dat de temperatuur van de wijn maximaal rond de 18ºC is.
Brunello di Montalcino Riserva Nello Baricci Wijn Spijs combinatie: Rijk gearomatiseerde gerechten met rood vlees, wild, gegrild vlees, gemengd gebraad. Rijpe kazen.
WineSpectator: 97/100 punten
Plenty of cherry, raspberry, currant and floral aromas and flavors highlight this svelte red. The tannins are light, but have an edge, enhanced by the lively acidity, leaving a crisp finish. Ends with lingering hints of licorice, earth and spice, showing superb texture and harmony. Best from 2024 through 2050.