Caiarossa, James Suckling 97/100 - WineSpectator
Donkerrobijnrode wijn. In de neus, heerlijke intense geuren van donker rijp fruit, noten van bos met eiken. In de mond is de wijn heerlijk, complex, mooi gelaagd en in balans, vol, veel rood rijp fruit en een heerlijke lang aanhoudende afdronk.
De Caiarossa is de topwijn van het Italiaanse wijnbedrijf van Eric Albada Jelgersma. Het bedrijf is gelegen in Val di Cecina, nabij de Toscaanse kust en Bolgheri. De druiven komen van de wijngaard Podere Serra all’Olio. Het plukken van de druiven start rond half augustus en eindigt begin oktober. Alvorens de druiven zacht worden geperst worden zij eerst geselecteerd op de allerbeste kwaliteit.
De vergisting van de most geschiedt met de schil, in grote stalen vaten, gescheiden druivenrassen, gedurende een periode tussen de 20 en 30 dagen. De alcoholische vergisting geschiedt deels in cementen vaten en deels in eiken vaten van 10 tot 80 hl. (alleen met inheemse gisten). De verdere rijping van de wijn geschiedt in grote eiken vaten deels (30%) nieuw en deels tot 3 jaar oud, voor een periode van 11 maanden voor de meest delicate druiven zoals Alicante, tot aan 20 maanden voor de meest krachtige druiven zoals, Petit Verdot en Cabernet Sauvignon. Hierna wordt de wijn geassembleerd en ontwikkelt zich nog 6 maanden verder in grote vaten van cement. Na deze rijping worst de wijn gebotteld.
De wijn is een cuvée van Cabernet Franc (31%), Merlot (20%), Cabernet Sauvignon(17%), Syrah(9%), Sangiovese(10%), PetitVerdot(11%) and Alicante(2%).
James Suckling: 97/100
Very complex aromas of crushed berries, yet the fresh herbs, dried berries, sandalwood and Spanish cedar add complexity and brightness. Full-bodied with tannins that melt into the wine. Savory. Cabernet franc, merlot, syrah, cabernet sauvignon and petit verdot with a touch of alicante and sangiovese.
WineSpectator 92/100
This is concentrated, with vanilla, cedar and toast notes framing black cherry and plum fruit. The tannins are present and well-proportioned, lending support without dominating. The length reveals the potential here. Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Sangiovese, Syrah, Alicante. Best from 2020 through 2030.