Etna Bianco DOC - 4 van 5 druiventrosjes Italiaanse sommeliers.
Intens strogele wijn met licht groene reflecties. In de neus geeft de wijn betoverende intense geuren van bloemen, een boeket van wit fruit, appel, rijpe perzik, ananas en nuances van aromatische geneeskrachtige kruiden en kappertjes. In de mond geeft de wijn een frisse krachtige, ronde smaak met heerlijk wit rijp fruit, licht mineralige tonen en een lang aanhoudende afdronk.
De wijn is gemaakt uit een blend van Carricante druiven 90%, Catarratto druiven 10%.
De wijngaarden zijn gelegen, op een hoogte van rond de 800 meter, tussen de Siciliaanse stadjes Castiglione di Sicilia en Randazzo op de noord-oostelijke helling van de vulkaan Etna. De wijngaard is aangeplant met 4.000 stokken per ha. De opbrengst is rond de 5.600 kg. per ha. De handmatige oogst van de druiven geschiedt in de 2e helft van oktober. Na de pluk worden de druiven zorgvuldig op kwaliteit geselecteerd, waarna alleen de allerbeste druiven worden geperst. De vergisting van de druiven geschiedt in grote stalen vaten, bij een gecontroleerde temperatuur 16°-18°C, voor een periode van 20 dagen. De verdere ontwikkeling van de wijn, met de schillen, geschiedt, voor een periode van 6 maanden, eveneens in grote stalen vaten. De most wordt dagelijks geroerd voor een intensere smaak en geur. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt de wijn voor minimaal 12 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Wijn/spijs tip van de Italiaanse sommeliers: perfecte match met Tagliatelle met kreeft en pompoenbloemen
James Suckling: 94/100 punten
A very subtly played style of Etna Bianco, this opens with candied citrus, juniper berries, flint and green apples. Very precise and cutting on the palate, which is medium in body and replete with acidity. Minerally and long on the finish.