Uitmuntend Gambero Rosso
Transparant licht robijnrode wijn. In de neus intense en verfijnde noten van klein rood fruit, frambozen en perziken met nuances van nootmuskaat, zwarte peper, delicate rozenblaadjes en ijzerhoudende mineralen. In de mond is de wijn krachtig, complex, heerlijk rood fruit en duidelijke tannines in de afdronk.
De wijn is een blend van Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio druiven. De wijngaarden zijn gelegen aan de noord-oost zijde van de vulkaan Etna, op een hoogte tussen de 650 en 750 meter. De wijngaard is aangeplant met een dichtgeid van 3.500 tot 4.000 planten per ha. De grondsoort is hoofdzakelijk vulkanisch zand.
Midden oktober worden de druiven met de hand geplukt, waarna zij zacht worden geperst. Na de persing ondergaan zij het vergistingsproces, in grote kegelvormige houten vaten, voor een periode van 8 dagen, bij een temperatuur tussen de 24°-25°C.
De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 12 maanden in grote Sloveens eiken vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld en blijft zij nog minimaal 6 maanden op de fles in de kelder van het domein.
James Suckling: 90/100 punten
The 2011 Etna Rosso Cavanera Rovo Delle Coturnie is a generous and relatively full-bodied expression from Etna. This wine is redolent of pressed violets, toasted almond, crushed granite stone, cola and licorice. There is a subtle tightness to the tannins that should relax with more months of bottle aging. I look forward to watching this wine's evolution over the years to come.