Cervaro, Chardonnay - Antinori - 96/100 punten Parker
Deze blend wijn uit Umbria is gemaakt van 85% Chardonnay en 15% Grechetto.
De druiven van deze mooie witte wijn komen van de 15 tot 20 jaar oude wijngaarden van het domein Castello della Sala. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 200 en 400 meter. De grond is kalkrijk, vol met fossielen van de zee en klei.
Direct na de pluk worden de druiven gekoeld om ervoor te zorgen dat zij vrij koud in de pers terecht komen. De druiven worden separaat geperst en gefermenteerd. Om een zo mooi mogelijk aroma te verkrijgen worden de schillen ca. 8 uur in de most geweekt. Voor de verdere gisting van de wijn gaat deze, gedurende 15 dagen, in 225 liter grote Frans eiken barriques. De verdere rijping geschiedt daarna voor ca. 5 maanden in houten barriques. Voordat de wijn wordt gebotteld wordt de blend gemaakt. Vervolgens blijft de wijn voor verdere rijping nog zo'n 10 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Robert Parker: 96/100 points
Compared to the 2017 vintage that shows a more accessible and full-bodied style, the 2018 Cervaro della Sala is a classic edition—it's about as classic as I have ever tasted this landmark white from Umbria to be. This cooler vintage prizes finesse and elegance, and those traits are matched by efforts in the winery to accomplish that same goal. On many levels, the 2018 vintage opens a new chapter for Cervaro della Sala, with a stronger emphasis on preserved lemon, crisp pear, and crushed mineral. The wine offers beautiful freshness and linearity. I must also mention that this vintage is released while the fruit is still a bit closed or shy. That slightly reductive approach bodes very well for the wine's future evolution.