Chianti Classico DOCG 2016 - Villa a Sesta - 92/100 punten James Suckling
De druiven die gebruikt worden voor de Chianti Classico worden eerst zorgvuldig geselecteerd in de wijngaarden van Villa Sesta. Uitsluitend de druiven komend van de eigen wijngaarden worden gebruikt voor het maken van deze wijn. De wijngaarden van Villa a Sesta zijn gelegen in Castelnuovo Berardenga, het hart van de Chianti Classico. De wijngaarden liggen op een hoogte van 450 meter met een ligging op het zuiden en zuid-oosten. De hellingen zijn behoorlijk steil. De grondsoort is klei met veel stenen. De wijngaarden zijn aangeplant met een plantdichtheid tussen de 4.500 tot 5.000 stokken per ha.
Deze Chianti Classico DOCG is gemaakt van 100% Sangiovese druiven, komend uit de wijngaarden gelegen in Castelnuovo Berardenga, het hart van de Chianti Classico.
In de wijngaarden worden de werkzaamheden uitsluitend met de hand uitgevoerd. Ook de het oogsten van de druiven geschiedt volledig met de hand. Zodra een tros van de stok is afgeknipt, wordt deze in een kleine krat gelegd. In een krat komen voor maximaal 15 kg aan druiven, hierdoor zullen de druiven onbeschadigd blijven. Na aankomst van de druiven bij de wijnmakerij gaan de trossen op de sorteertafel. Hier wordt nogmaals gecontroleerd op de druiven en uitsluitend de beste kwaliteit druiven gaat door voor het maken van deze Riserva.
Hierna worden de trossen ontsteeld en worden de schillen van de druiven machinaal zacht geperst, waardoor de schillen barsten. De druiven gaan hierna in kegelvormige vaten, waarna de alcoholische vergisting plaats vindt gedurende een periode van 7 tot 10 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 27 °C. De 2e vergisting vindt plaats, inclusief de schil, in de volgende 10 dagen. De verdere rijping geschiedt, deels in barriques (30) en deels in grote eiken vaten van 13 hl. voor een periode van 18 maanden. Hierna wordt de wijn geassembleerd en gebotteld. Op de fles rijpt de wijn nog minimaal 6 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Chianti Classico wijn/spijs combinatie tip: Perfecte combinatie met pasta gerechten met vlees of wildsaus, gegrild vlees, stoofschotels of pittige Oosterse gerechten.
James Suckling: 92/100 punten
Medium-bodied with juicy fruit, chocolate and spice. Some walnuts. Dried mushrooms, too. It’s long and flavorful. Drink now.