Castello di Ama - Chianti Classico - 2018 - 92+/100 punten Parker - Hoogste Waardering Gambero Rosso.
Bij de start van het wijnbedrijf Castello di Ama in 1972 werd gezocht naar de beste mogelijkheden voor de aanplant van de Sangiovese druiven. Niet alleen werd gekeken naar de wijngaarden maar ook naar de mogelijkheden van snoeien, het rijpen van de druiven en uiteraard ook in de wijnmakerij. In de loop der jaren is men in staat geweest de klonen stap voor stap te verbeteren. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 390 en 450 meter. De grond is zware klei met veel grind en kiezels. De wijngaarden zijn aangeplant tussen 1964 en 1978.
Na de pluk vindt de eerste gisting van de wijn, gedurende 25 dagen, plaats in stalen vaten. De wijn rijpt vervolgens verder in Frans eiken barriques gedurende 11 maanden, waarna de wijn wordt gebotteld. Op de fles rijpt de wijn nog verder in de kelders van het domein.
Robert Parker: 92+/100 punten
This is the quintessential happy wine from Tuscany that will easily pair with wintery pici al ragù or summery pasta al pomorodo. There is enormous versatility in the all-season Castello di Ama 2018 Chianti Classico Ama. The wine is round, plump and approachable. It offers enormous freshness and the bright berry intensity of the Sangiovese grape. Red cherry and cassis are backed by red rose petal and softly fragrant potting soil. I tasted this wine immediately after Castello di Ama's Pinot Nero di Toscana Il Chiuso, and I was struck by the similarities of the two wines in terms of silkiness and those pretty rose aromas.