Castello di Ama - Chianti Classico - 2019 - 94/100 punten Suckling - Hoogste Waardering Gambero Rosso.
Bij de start van het wijnbedrijf Castello di Ama in 1972 werd gezocht naar de beste mogelijkheden voor de aanplant van de Sangiovese druiven. Niet alleen werd gekeken naar de wijngaarden maar ook naar de mogelijkheden van snoeien, het rijpen van de druiven en uiteraard ook in de wijnmakerij. In de loop der jaren is men in staat geweest de klonen stap voor stap te verbeteren. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 390 en 450 meter. De grond is zware klei met veel grind en kiezels. De wijngaarden zijn aangeplant tussen 1964 en 1978.
Na de pluk vindt de eerste gisting van de wijn, gedurende 25 dagen, plaats in stalen vaten. De wijn rijpt vervolgens verder in Frans eiken barriques gedurende 11 maanden, waarna de wijn wordt gebotteld. Op de fles rijpt de wijn nog verder in de kelders van het domein.
James Suckling: 94/100 punten
This is really juicy and delicious with ripe cherries and berries, as well as some bark and dried orange. Medium to full body with round, refined tannins and a flavorful finish. Transparent and linear. Lively at the end. Excellent energy. Drink or hold.
Raffaele Vecchione - WinesCritic: 93/100 punten
The sensory freshness is dazzling in its' beautiful scents of cherries, lemon blossom, lime rind and bergamot. In the background white nuances tell of the presence of magnolia and jasmine. Medium bodied, vibrant tannins and a sharp, lively finale which lights up the scene at every sip. Special one! Better from 2022.