Smaak notitie: Intens donker paars, volle body, complexiteit, zwart en rood fruit als kersen/bessen, vanille tonen, aards, balsamico, likeureus met de voor Chianti Classico zo typische frisse zuren, zijde zachte tannine structuur en een warme eindeloze afdronk.
Geboren in de beroemde wijngaard ”Il Poggio” (van 5.5 ha op 310 m.) waarvan het in 1962 zijn naam kreeg. Ook is het de aller eerste Cru (single-vineyard) uit de streek Chianti Classico. De wijn rijpt voor 20 mnd. in (barrique) kleine eiken vaten van 225 L. Deze beroemde wijn is het prestigieuze paradepaartje van het wijnhuis. In de kelders van het kastreel wordt ieder jaar een percentage van de wijnen als archief opgeslagen in de “wijnbibliotheek” voor het nageslacht. Dit om de historie van Castello di Monsanto te kunnen vertellen. Voor wijnreizigers is een bezoek aan dit wijnhuis een serieuze aanrader.
James Suckling: 94/100 punten
As always, this is slightly reductive at first, but don’t let that put you off, as it simply needs some air. Wild strawberries, rose petals, cedar and spices. Medium-bodied and very fine with polished tannins and a tangy finish. Sleek and slender. Drink now.