Rosso di Montalcino DOC 2019 - Van de makers van de befaamde Poggio di Sotto - 93/100 punten
In de neus fruitige tonen van rijpe bessen, kersen en pruimen en herfstbloemen. In de mond is deze Rosso, vol, harmonieus, goed in balans door een zekere frisheid, heerlijk rijp donkerrood fruit, zacht, met mooie delicate tannines, die hem een zeer aangename structuur geven. Een klassieke fruitige Toscaanse rode wijn met veel karakter en elegantie.
Deze wijn wordt gemaakt van de druiven komend van de wijngaarden die begin deze eeuw zijn aangeplant. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 250 en 400 meter. De bodem is kalkrijke klei met veel delen van schelpen en schelpdieren. Het klimaat is mild en mediterraan met bijna constante winden. De wijnbouw is volledig gebaseerd op de respectvolle methoden en principes ten opzichte van het milieu, waardoor er een spontaan een productief evenwicht ontstaat met een zeer lage opbrengst per hectare.
De druiven worden volledig met de hand geoogst en zorgvuldig geselecteerd voordat zij naar de wijnmakerij worden gebracht. De druiven worden hier zacht geperst en vervolgens vergist in grote roestvrijstalen vaten. De most wordt hier regelmatig, zacht rondgepompt. Door de langere periode van vergisting ontstaat een langzame afgifte geuren en smaken en volledig rijpe tannines.
Vervolgens rijpt de wijn nog voor een periode van 12 maanden deels in Slavonische eiken vaten en deels betonnen kuipen. Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn nog minimaal 3 maanden in de kelders van het domein.
Rosso di Montalcino wijn / spijs combinatie, gestoofd en geroosterd rood vlees, wild, uitstekend met kaas van belegen kazen.
James Suckling: 93/100 punten