Commandante: Druiven 50% Sangiovese - 50% merlot, organische druiven.
Elegant medium body, floraal en fruitvolle geur van zwarte bessen en kersen. In de smaak ook weer de elegantie, heeft een toegankelijke doordrinkfactor, soepel, veel expressie, heerlijk rijp rood fruit, kruidigheid en wat vanille door houtrijping.
De druiven staan in zonovergoten wijngaarden in Marrema, Toscanen, nabij Cinigiano en rond het wijnhuis. De stokken staan op een hoogte van 350 tot meter aangeplant in zuidwestelijk richting om optimaal te profiteren van de zon, maar ook van de verkoelende wind die vanaf de zeer nabij gelegen middellandse zee komt. Dit zorgt voor verkoeling en houdt de druiven in optimale gezondheid. De met de hand geplukte trossen worden op delicate wijze vervoerd en geperst, waarna de most in grote eiken vaten fermenteert tot deze over gaat naar kleinere Frans eiken vaten (Barrique) waarin de wijn nog 18 mnd. rijpt. Na deze periode krijgen de flessen nog een flesrust periode van 6 mnd. voordat zij klaar zijn voor consumptie.
De wijnen van het wijnhuis Basile zijn de laatste jaren steeds bekender geworden bij pers en consument omdat in deze streek nog zeer betaalbare top producten kunnen worden geproduceerd. Vooral de Italiaanse wijnpers zijn lovend.
Giovanni Baptista Basil heeft in 1999 dit land gekocht in de DOCG, op de hellingen van de oude vulkaan, in Maremma Toscane. Het pand was al 30 jaar in de steek gelaten. Na de aankoop besloot hij om samen met zijn familie te verhuizen van zijn woonplaats, Napels, naar Cinigiano, om zich fulltime te wijden aan de wijn boerderij. De bodems, die een voornamelijk kalksteen samenstelling hebben, worden voor het grootste deel een zuidwestelijke expositie op een hoogte die varieert van 380 tot 330 meter. Het klimaat is warm en niet vochtig dankzij de constante ventilatie waaraan het gebied wordt blootgesteld door de nabijheid van de zee. Omdat er voor de start in 1999 tientallen jaren geen druiven zijn verbouwt op deze plek en omgeving is er nooit iets van landbouw chemicaliën in de grond terecht gekomen en zijn de wijngaarden zo duurzaam als mogelijk. Het bedrijf heeft een nul milieu-impact, aangezien het schone energie produceert met een fotovoltaïsch systeem (zonnecellen). De wijngaarden hebben momenteel een oppervlakte van ongeveer 8 hectare. De selectie wordt handmatig uitgevoerd, terwijl de vinificatie plaatsvindt in stalen tanks en grote houten vaten, met een nauwkeurige controle van de temperatuur. Rijping van de wijnen gebeurt in grote vaten (tonneau) van Frans eiken voor 12 tot 24 maanden afhankelijk van de wijn.