Conteisa Barolo 2015 - Angelo Gaja - Suckling 98/100 Punten - Parker 96/100 Punten
De Barolo Conteisa 2015 kenmerkt zich doordat deze ook al jong prachtig en overheerlijk is. De Conteisa Barolo is rijp en sappig, met fruitige noten, vooral rode bessen en rode kersen, heel lichte tonen van menthol, die voor een frisse noot zorgt, tegelijk is de Barolo schitterend in balans met een heerlijke complexe gelaagdheid. De afdronk van deze Barolo is krachtig, zijdezacht, lang aanhoudend met heerlijke tannines.
De term Conteisa is het lokale woord voor twist of geschil. Deze naam refereert aan het dispuut in de dertiende eeuw tussen de gemeentes La Morra en Barolo over de Cerequio-landerijen die deze plaatsjes scheiden. Cerequio is een van de befaamdste Cru's uit Barolo en synoniem voor wijnen van het allerhoogste niveau.
De wijngaard Conteisa ligt in Cerequio, in de gemeente la Morra. Het land, gelegen op het zuiden, bestaat uit klei-achtige kalkrijke mergel met een aanzienlijke aanwezigheid van zand, en beslaat een oppervlakte van 6 hectare, met een gemiddelde hoogte van 380 meter. De wijnstokken zijn aangeplant in de jaren '50 van de vorige eeuw.
Het oogstjaar 2015 was een uitstekend oogstjaar (*****) vijf sterren. De klimatologische omstandigheden waren het hele jaar door (sneeuw in de winter, regen in de winter, regen in de zomer en in de winter) perfect. Zeer gunstige temperaturen en veel zon in de maanden augustus en september zorgden voor een optimale kwaliteit van de druiven.
De Gaja Conteisa Barolo is tegenwoordig uitsluitend gemaakt van Nebbiolo druiven. In het verleden was de Conteisa een Langhe wijn bestaande uit 95% Nebbiolo druiven en 5% Barbera. Na de handmatige pluk en de zorgvuldige selectie van de druiven worden zij zacht geperst. De vergisting geschiedt voor een periode van 21 dagen bij een gecontroleerde temperatuur in grote stalen vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 24 maanden deels in barrique en deels in grote eiken vaten.
Conteisa Barolo Wijn/spijs combinatie: Een wijn voor groot wild, rood vlees, bereidingen met paddestoelen of truffels, en harde kazen.
Parker: 96/100 punten
The large shoulders of this warm 2015 vintage contrast sharply with the delicate nuances of the 2016 Barbarescos also released now from Gaja. The 2015 Barolo Conteisa is intense, with a background chorus of plum, prune, herb, mint and wild cherry. It's a very balanced Barolo. The Cerequio vineyard that provides this fruit often suffers from hail damage because the vineyard is located along the corridor of bad weather that comes over the hill from La Morra. There was some damage in mid-August, but fruit in the 2016 vintage suffered much more extensively in comparison. In fact, so little fruit was saved that Gaia Gaja is pretty sure this wine will not be produced next vintage. She tells me that they are now experimenting with anti-hail netting at this site—an eyesore they had long hoped to avoid.
James Suckling: 98/100 punten (NR15-top 100 Best Barolo's James Suckling)
Extremely pure fruit on the nose here with aromas of plums and strawberries and hints of cedar and rose petals, as well as rose stems. Full body. Very tannic and structured, yet polished and refined. Dusty and stony undertones and textures. Drink after 2021.