Masi - Amarone - James Suckling 96/100
Diep robijnrode wijn. De geur is intens diep met hints van rood fruit en kersenjam. De smaak is vol, zacht en complex, met hints van rood fruit en vanille.
De samenstelling van deze wijn is Corvina druiven 70%, Rondinella 25% en Molinara 5%.
De Amarone kent een speciaal produktieproces dat ook al in de tijd van de Romeinen werd gebruikt door de druiven na de oogst eerst in afgedekte tochtige ruimtes te laten indrogen. Eind januari hebben de druiven zo'n 35% van hun vocht verloren, waardoor de concentratie van suikers enorm is toegenomen.
Na dit indrogen van de druiven worden zij zacht geperst, waarna het gistingsproces bij een normale temperatuur van zo'n 15Cº in ca. 45 dagen op gang wordt gebracht. Het gistingsproces geschiedt deels in roestvrij stalen tanks en deels in Sloveens eiken vaten.
De verdere rijping van de wijn geschiedt gedurende 24 maanden voor 80% in Sloveens eiken vaten van 40-80hl en voor 20% in kleine barriques die voor 40% nieuw zijn, voor 30% een keer eerder zijn gebruikt, en voor 30% voor de derde keer worden gebruikt.
Deze wijn heeft een bewaarpotentie van 30-35 jaar.
James Suckling: 96/100 punten
I love the semidried, cranberry-like fruit base to the aromas, decorated by notes of very dark chocolate and coffee bean. Medium-to full-bodied with a very silky, refined feel to the palate. Tight bead of super clean fruit and fine, polished tannins. Long yet tight, crystal-clear finish that lingers. Exquisite Amarone. The tight, focused and balanced nature to this makes you want to drink it now. But it will get even better with some bottle age. Try from 2023.