Derthona Cru - Bianco - Piemonte - Uitmuntend Gambero Rosso - 5 trosjes Bibenda Italiaanse Sommeliers.
Intens stro-geel-gouden wijn. Met in de neus intense, krachtige aroma's, citrusmarmelade, appel, pistache noten gevolgd door minerale tonen van steenzout. In de mond is de smaak fris, hartig, met een warme prachtig gestructureerde body, heerlijk intens wit rijp fruit, genieten met zo'n mooie rijke, licht mineralige lang aanhoudende afdronk.
De wijn is gemaakt van 100% Timorasso druiven, een authentiek druivenras uit Piemonte dat Walter Massa, eigenaar van Vigneti Massa weer op de kaart heeft gezet. Inmiddels is de populariteit van deze wijn enorm toegenomen. Niet verwonderlijk de Derthona’ is het vlaggenschip van Walter Massa, een zeer intense wijn van volwassen wijnstokken. De Timorasso-druiven hebben middelgrote, compacte trossen, met bolvormige bessen en vlezig vruchtvlees.
Het familiebedrijf van Walter Massa is gestart met het maken van wijnen in 1897. Totaal heeft Walter Massa 27ha. aan wijngaarden. De wijngaarden van Massa zijn gelegen in de regio Piemonte, tussen Allessandria en Piacenza. De grondsoort is sterk kalkhoudend met veel losse opeengepakte stenen. De wijngaard is aangeplant met een dichtheid van 4.800 wijnstokken/ha.
De oogst van de druiven geschiedt handmatig. Na een zorgvuldige selectie van de druiven worden deze zacht geperst. de vergisting geschiedt voor een periode van 48 tot 60 uur, bij een gecontroleerde temperatuur van 18-22 °C. De most wordt hierbij meerdere malen per dag rondgepompt. Vervolgens ontwikkelt de wijn zich voor 6 maanden in grote stalen vaten, waarna de wijn wordt gebotteld. Op de fles verfijt de wijn nog voor minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
Derthona Cru, Timorasso, wijn spijs combinatie: Tip van de Italiaanse Sommeliers - Carpaccio van kreeft met courgette en citrusvruchten, Sint-Jakobsschelpen met pompoenbloesem en mousse van artisjok.