Titolo - Cru Aglianico del Vulture DOC - Elena Fucci
Elena Fucci - Basilicata

Titolo - Cru Aglianico del Vulture DOC - Elena Fucci

Gambero Rosso 3 rode glaasjes

Jaar op jaar de hoogste waardering voor deze Cru Aglianico van Elena Fucci. De wijn is krachtig, droog, complex, warm, jammy fruit met een lange aromatische afdronk. Meer
€ 39,50
€ 34,95
+ In winkelwagen
Nog 16 op voorraad.
Op werkdagen besteld voor 22.00 uur, morgen in huis. Gratis thuisbezorgd boven € 75,=
  • Snelle levering
  • 100% tevredenheidsgarantie
  • Villa Fattoria sparen
  • Orderverwerking op werkdagen tot 22.00 uur
  • Retourgarantie 180 dagen
  • extra korting

Productinformatie

Sedert 2005 jaar op jaar 3 rode glaasjes Gambero Rosso (hoogste waardering)

Intense robijnrode wijn met granaat glinsteringen. De wijn is gemaakt van 100% Aglianico druiven. In de neus heeft de wijn een vol, complex en zeer fruitig boeket met mineralige hints en kruiden. In de mond is de wijn krachtig, droog, complex, warm, kersen, bessen, jammy fruit, rozemarijn tabak, kaneel en lichte hints van vanille. De wijn heeft een lange aromatische afdronk.

De wijngaard is gelegen in de gemeente Barile in het hart van het productiegebied van Aglianico. Het gebied maakt deel uit van de Aglianico del Vulture DOC. De grondsoort in de wijngaard is vulkanisch. De Monte Vulture is een oude vulkaan met lava richels, die doorlopen in de wijngaard. De bodem is zeer mineralig, bestaande uit lava, as, klei en zand. De totale oppervlakte van het domein is 7ha, waarvan 6 ha is aangeplant als wijngaard. 

De wijngaarden zijn deels aangeplant in 1955, deels in 1960 en deels in 1970. Al het werk in de wijngaard geschiedt met de hand. Chemicaliën worden niet gebruikt. Respect en de cycli van de natuur met het intensieve werk in de wijngaard zorgen voor de mooiste wijn verbonden met het gebied. Eind oktober worden de druiven volledig met de hand geplukt en in kleine kistjes gelegd, zodat zij niet beschadigen.  

Na de pluk en zorgvuldige selectie van de druiven worden deze zacht geperst. Hierna ondergaan zij een traditionele fermentatie. De veroudering van de wijn geschiedt deels in nieuwe. deels in gebruikte eiken vaten voor een periode van 12 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld en blijft dan nog minimaal 12 maanden op de fles in de kelders van het domein om zich verder door te ontwikkelen.

De Titilo heeft een bewaarpotentieel van 10 tot 15 jaar.

Robert Parker over de Titolo

 

One of my lingering curiosities concerns the longevity of Aglianico del Vulture. This is a topic I have started to research (with this vertical tasting) and hope to continue to explore in the future. This year, I had the great pleasure of tasting a complete vertical of Elena Fucci’s Aglianico del Vulture Titolo, from 2000 to 2012. Her inaugural vintage was 2000 and 2012 is her current release. She makes but one wine and this is it. Because all her effort goes into that single product with the same consistency and approach, year after year, Titolo is the perfect benchmark wine for Aglianico ageability.

The winemaking process has remained the same: Titolo ages in new and used 225-liter French oak for 12 months and rests in bottle for an additional year before release. Only one-third of that oak is new. Her production has soared from 5,950 bottles in 2000 to 19,800 bottles in 2012. Titolo is the name of the area in the township of Barile where her six hectares of vineyards are located. Sixty- and 70-year-old vines are planted 600 meters above sea level, benefitting from excellent diurnal temperature shifts on volcanic soils.

She opts for extremely low yields and usually picks the late-harvest Aglianico grape at the end of October or beginning of November for optimal tannin ripeness. I cannot exaggerate how impressed I am by her wines. Each one is a masterpiece in its own right and no wine scored below 90 points. In fact, my greatest delight came in tasting the so-called weaker vintages like 2002, 2003 and 2006 that were all inspiring in their own ways. Only two complete verticals of Titolo have ever been staged, and this is one of them.

Jancis Robinson: 17/20
Deep cherry red, intense black-cherry fruit on the nose - really generous and deep and just a hint of smoky reduction. Dry, chalky tannins. Deep and long and still needs time. Op dronk 2017-2028.

Soil is different layers of lava, ash and clay, known as pozzolana. 'Stratification avoids hydric stress in the summer as the water seeps through the layers of lava and ash and remains trapped in the layers of clay. Fermented in steel over 10-12 days, malo in barrique. 12 months in French barriques (1st and 2nd use) and then 12 months in bottle. 

Overige informatie

Specificaties

  • Inhoud:750 ml
  • Drinktemp.:18ºC
  • Alcohol %:14%
  • Oogstjaar:2013
  • Houdbaar tot:2030
  • Artikelnummer:VF541513

Recent bekeken producten

  •   Titolo - Cru Aglianico del Vulture DOC - Elena Fucci

    Titolo - Cru Aglianico del Vulture DOC - Elena Fucci

    Gambero Rosso 3 rode glaasjes

    € 39,50
    € 34,95
    LEES MEER