Eneo - 2018 - Toscana - IGT - Montepeloso - Bio

Eneo - 2018 - Toscana - IGT - Montepeloso - Bio

96/100 punten Vinous - 94/100 Parker

Oogstjaar: 2018 - Houdbaar tot: 2030
96/100 Bolgheri SuperTuscan, elegant, zijdezacht, goed in balans, heerlijk diep rijp rood fruit, met een extreem lange, zijdezachte afdronk. Meer
37,50
34,95
  • Uw voordeel: 2,55 korting per fles
  • Uw voordeel bij 6 flessen: 15,30 korting
Voldoende op voorraad.
Op werkdagen besteld voor 22.00 uur, morgen in huis. Gratis thuisbezorgd boven 75,=.
  • Snelle levering
  • 100% tevredenheidsgarantie
  • 15 jaar Italië specialist
  • Orderverwerking op werkdagen tot 22.00 uur
  • Retourgarantie 180 dagen
  • Beste selectie Italiaanse wijnen

Productinformatie

Montepeloso - Eneo - SuperTuscan - 96/100 punten Vinous - 94/100 punten Robert Parker - Bio

De Eneo van het Toscaanse huis Montepeloso is een blend van 55% Sangiovese, 25% Montepulciano, 15% Alicante en 5% Malvasia Nera. De druiven worden biodynamisch verbouwd en de vergisting van de wijn geschiedt met natuurlijke gisten. Het bottelen van de wijn geschiedt zonder filtratie.

Deze wijn heeft een kleur van donkere kersen. In de neus is krachtig en intens met overwegend donker fruit, bessen, bramen, pruimen. De wijn is elegant en heeft een mooie finesse, met een heerlijke lichte mineraliteit die wordt vergezeld door geroosterde aroma's van hardhout en specerijen. In de mond is de wijn zijdezacht, goed in balans, heerlijk diep rijp rood fruit, met een extreem lange, zijdezachte afdronk.

De wijngaarden liggen verscholen in de heuvels van Suvereto nabij Bolgheri aan de Toscaanse kust, één van de warmste gebieden van Toscane. Het wijnbedrijf heeft totaal 15ha aan landgoed, grotendeels aangeplant als wijngaard. De wijnmaker is de in Zwitserland opgegroeide Fabio Chiarelotto. Hij geeft aan dat het gemakkelijk is om geconcentreerde wijnen te produceren in zo'n warm klimaat...maar dat het is veel moeilijker is om elegantie en finesse te bereiken". Om het potentieel van het terroir ten volle te benutten, heeft hij de wijngaarden in 1997 grondig aangepakt - veel wijnstokken zijn vervangen, gesnoeid en zelfs opnieuw geënt. In de kelder krijgen de druiven een relatief korte vergisting, waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke gisten. 

De basis Rosso van het domein werd voor het oogstjaar 2000 omgedoopt tot Eneo. Deze wijn heeft zich sinds de komst van Chiarelotto ontpopt tot een bijzondere wijn, geliefd bij de kenners van de mooiste Italiaanse wijnen. De wijn is een blend van voornamelijk Sangiovese, met Colorino en Merlot, en is gerijpt voor een periode van 18 maanden in 2e en 3e jaars Franse barrique. Het is een zuivere en krachtige, maar ook elegante rode wijn uit deze befaamde (Bolgheri) zone van Toscane. Na de rijping wordt de wijn ongefilterd gebotteld om vervolgens nog 18 maanden op de fles verder te verfijnen.

Hoewel hij opgroeide in Zwitserland, was Fabio Chiarelotto voorbestemd om wijn te maken en hij keerde dan ook later terug naar zijn geboortestreek, de kuststreek nabij Bolgheri, om hier zijn droom na te jagen. Montepeloso is een 15 hectare groot landgoed in de heuvels van Suvereto in Toscane's warmste wijnbouwgebied. Het klimaat hier is geweldig voor het maken van opulente en krachtige Super Toscaanse wijnen, maar Fabio heeft een kunst ontwikkeld in het creëren van verfijnde, elegante wijnen van klassieke Italiaanse en internationale druivensoorten.

Fabio beschouwt Eneo als zijn 'Grand Vin' en produceert deze weelderige wijn in kleine hoeveelheden, voornamelijk van Sangiovese, Colorino en Merlot druiven geteeld op kalkhoudende klei- en bodems met rood gesteente (Silex) en fossielen uit zeebodems. De druiven worden allemaal met de hand geoogst en in de wijnmakerij kort vergist om een wijn met grote finesse en elegantie te creëren.

Eneo - Montepeloso wijn spijs combinatie - perfect bij gegrild vleesgerechten en oude kazen.

Robert Parker: 94/100 punten

The Montepeloso 2018 Eneo (a blend of 55% Sangiovese, 25% Montepulciano, 15% Alicante and 5% Malvasia Nera) is another unexpected blend from this very promising estate on the Tuscan Coast. With 34,000 bottles made, this is the mid-entry cru wine. It offers a beautifully saturated color with thickness, fruity richness and nicely integrated tannins. It's a bit harder to dissect the various components in this blend, but that solo voice of Sangiovese does emerge with wild plum, potting earth and blue lilac. There is an extra point of acidity that also reminds me of the mighty Tuscan grape. This well-priced wine is worth seeking out.

Vinous: 96/100 Punten

"The 2018 Eneo is pure and total class. Dark, resonant and super-expressive, the 2018 boasts terrific personality and class, with striking inner perfume that adds sweetness and aromatic intensity to a core of inky fruit. Lavender, mint, pine and sage are some of the many nuances that come alive with a bit of time in the glass. More than anything else, it is the wine's creaminess and overall feel that are so alluring today."~Antonio Galloni

James Suckling: 92/100 punten

A rich, layered red with lots of dark fruit, such as black cherries, ripe plums and some walnuts and chocolate. The palate is full and layered with integrated tannins and a flavorful finish. Drinkable now, but better after 2021.

 

Recent bekeken producten

  •   Eneo - 2018 - Toscana - IGT - Montepeloso - Bio

    Eneo - 2018 - Toscana - IGT - Montepeloso - Bio

    96/100 punten Vinous - 94/100 Parker

    37,50
    34,95
    Op voorraad
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »