Friulano, traditionele droge witte wijn uit Friuli, vroeger bekend als Tocai.
Strogele wijn met groenige glinsteringen, intense geuren van amandel, Salie, blauwe regen, kamille en vlierbloesem. In de mond is de wijn heerlijk vol, droog, zacht, licht aromatisch, harmonieus, heerlijk wit rijp fruit, licht mineralig en een heerlijke lang aanhoudende afdronk.
De wijn is gemaakt van 100% Friulano druiven. De wijngaarden zijn aangelegd in de vorm van een terras. met een oostelijke expositie. De grondsoort is hoofdzakelijk klei. De productie is ca. 1,5 kg per plant, dit is ca. 1 liter wijn. In de wijngaarden wordt handmatig gesnoeid. Ook de oogst van de druiven geschiedt na en zorgvuldige selectie met de hand in verschillende delen, waarbij telkens de mooie rijpe druiven worden geplukt. De eerst oogstronde is begin september, uitlopend tot eind september.
Na de pluk worden de druiven in kleine kratten van ca. 15 kg. naar de wijnmakerij gebracht en hier zacht geperst. De vergisting geschiedt in grote stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur. De most blijft tot maart, voor een periode van 5 tot 6 maanden, in grote stalen vaten om zich verder te ontwikkelen. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog enkele maanden op de fles in de kelders van het domein.
Witte wijnen, gemaakt van de Friulano druiven kunnen zich heel mooi ontwikkelen, verfijnen en meer diepgang geven, enkele jaren na de oogst.