Brunello di Montalcino 2012 van het huis Fuligni - James Suckling 95/100
Robijnrode wijn met granaatachtige glinsteringen. In de neus schitterende complexe geuren van rood rijp fruit, kruiden. De smaak is vol, krachtig, elegant, veel rood rijp fruit, met een mooie complexiteit, in de lange afdronk heel mooie zachte tannines.
De druiven worden zeer zorgvoldig op rijpheid en kwaliteit geplukt. De basis van de hoge kwaliteit van de Brunello wordt gelegd door de zeer lage opbrengst van de stokken. In de wijngaarden zijn de stokken aangeplant in een dichtheid van 3.300 stokken per ha en 5.000 stokken per ha. De opbrengst van een plant is maximaal 1 fles.
In de wijngaard wordt uitsluitend met de hand gewerkt. Ook het oogsten van de druiven geschiedt met de hand. Alleen als de kwaliteit aan de eisen van de Fuligni familie voldoet wordt de Brunello di Montalcino gemaakt. Indien de kwaliteit niet aan de eisen voldoet, worden de druiven gebruikt in de Rosso di Montalcino. Na het zorgvuldig persen van de druiven ondergaan zij hun vergistingsproces in grote stalen vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor 30 maanden deels in grote eiken vaten en deels in barriques.
James Suckling: 95/100
De druiven worden zeer zorgvoldig op rijpheid en kwaliteit geplukt. De basis van de hoge kwaliteit van de Brunello wordt gelegd door de zeer lage opbrengst van de stokken. In de wijngaarden zijn de stokken aangeplant in een dichtheid van 3.300 stokken per ha en 5.000 stokken per ha. De opbrengst van een plant is maximaal 1 fles.
In de wijngaard wordt uitsluitend met de hand gewerkt. Ook het oogsten van de druiven geschiedt met de hand. Alleen als de kwaliteit aan de eisen van de Fuligni familie voldoet wordt de Brunello di Montalcino gemaakt. Indien de kwaliteit niet aan de eisen voldoet, worden de druiven gebruikt in de Rosso di Montalcino. Na het zorgvuldig persen van de druiven ondergaan zij hun vergistingsproces in grote stalen vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor 30 maanden deels in grote eiken vaten en deels in barriques.
James Suckling: 95/100
Extremely floral with rose-petal and cherry character. Walnut and mushroom undertones. Medium to full body, velvety tannins and a flavorful finish. Citrus-rind undertones. Delicious, solid and harmonious wine. Drink or hold. Better in 2019.
Jancis Robinson: 17,5/20
Tasted blind. Mid ruby. Fine, tight and brooding on the nose. Holding back a little on the palate too. Wonderful balance of fruit, succulent acidity and firm, chewy tannins. Real breeding and super-fine. (WS)