Galatrone - Cru Merlot - Petrolo - 98/100 punten Robert Parker en James Suckling
Een intense en elegante wijn, met een grote structuur en complexiteit, met zuren, fruit en tannines in een aangename balans. Een grote wijn, met het karakter van de wijngaard, waar de Merlot druif het allermooiste resultaat geeft. Een echte klassieker, die voor het eerst 1994 werd gemaakt.
Gemaakt van de Merlot druiven (100%) van de de wijngaard "Galatrona-Feriale", die in de jaren negentig in verschillende fasen is aangeplant. De bodem, rijk aan klei in combinatie met leisteen mergel en zandstenen (galestro en alberese). De wijngaard ligt op een hoogte van 300 m boven zeeniveau, op de zuidoostelijke grens van het Chianti-gebergte, in het Val d'Arno di Sopra DOC. De klei draagt bij tot het behoud van de vochtigheid van de bodem, hetgeen essentieel is voor de Merlot druiven, die meer vocht nodig hebben tijdens de hete en droge zomermaanden.
De opbrengst in de wijngaard is heel laag als gevolg van veel snoeiwerkzaamheden om de allerbeste kwaliteit te krijgen. De opbrengst per plant is slechts 500 gram per plant. Begin september worden de druiven handmatig geoogst en worden de trossen in kleine kratten gelegd, met maximaal 15 kg aan druiven. Hierna worden druiven zorgvuldig nogmaals geselecteerd, ontsteelt en vervolgens zacht geperst. De vergisting van de druiven geschiedt op een natuurlijke wijze met de gisten vanuit de wijngaard. Het vergistingsproces geschiedt in betonnen vaten waarbij de most regelmatig zacht wordt rondgepompt. De schillen blijven voor een periode van 18 dagen bij de most. De spontane malolactische vergisting geschiedt in eiken vaten. De verdere rijping geschiedt in Frans eiken barriques, voor één derde nieuw, voor een periode van ongeveer 18 maanden.
Het oogstjaar 2016 was zeer vergelijkbaar met 2015, opnieuw een zeer gunstig jaar voor de wijnbouw, een van de beste wijnjaren ooit. In lijn met het typisch Toscaanse weer, de winter was koud genoeg met overvloedige regenbuien, mooie lente, de zomer gemiddeld warmer dan normaal, maar zonder excessen die het mogelijk maakten om het vocht vast te houden in grond. Deze condities zorgden voor een gezonde en evenwichtige groei en zeer goede rijping van de druif.
James Suckling: 98/100 punten
Aromas of blackberries, black olives, green olive, and violets. It’s really aromatic. Full-bodied, yet so precise and polished with creamy, layered tannins that caress your palate. It’s extremely persistent and goes on for minutes. Only 40% new wood. Really balanced. All about purity and complexity From organically grown grapes. Try after 2023.
Robert Parker: 95-97 punten
Tasted from barrel, the gorgeous 2018 Galatrona promises much beauty to come. Luca Sanjust says that this is the most Pomerol of the Merlot-based Galatronas he has created, and indeed, the wine boasts impeccable balance and depth. You get some of the balsam herb notes that I found in the 2017 vintage, although those are greatly downplayed here, giving more room to cherry and blackberry fruit instead. The 2018 vintage offers energy, freshness and tonic fruit. Underground water reserves were plentiful in 2018, and the fruit ripened slowly and harmoniously, creating textural richness and succulence.