Authentieke Gavi di Gavi DOCG Bio van de Produttori del Gavi - 2 rode glaasjes, uitmuntend, Gambero Rosso
Helder strogele wijn, met intense geuren van acacia, jasmijn, peer en passievrucht. In de mond is de wijn elegant, heerlijk fris, wit fruit, citrus, verfrissende zuren, mooi in balans.
De Gavi wijnen komen uit een klein gebied rondom het stadje Gavi, gelegen in de Regio Piemonte, gelegen tussen Alessandria en Genua. Produttori del Gavi is een coöperatie van een kleine 100 wijnboeren, die allen hun wijngaarden hebben binnen de Gavi DOCG. De DOCG status werd verkregen in 1998.
De Gavi di Gavi wijnen wordt gemaakt van de inheemse Cortese druif, die haar specifieke aroma's krijgt door de unieke grondsoort, rode alluviale klei afgewisseld met intens witte kalkhoudende grond, dit alles gecombineerd met de brakke wind afkomstig van de 30km verder gelegen Ligurische Zee.
De wijngaarden zijn gelegen binnen de afgebakende Comune di Gavi binnen het Gavi-DOCG gebied. Dit is het beste gebied voor uitstekende en geliefde Gavi wijnen. De wijngaarden liggen op een hoogte van 250-300 meter. Met een blootstelling op het zuidoosten en zuidwesten. De bodem bestaat uit witte kalksteen op een onderlaag van tufsteen en zand. De wijngaard is in de jaren '80 van de vorige eeuw aangeplant.
De druiven worden handmatig geoogst. Bij aankomst bij de wijnmakerij worden zij ontsteelt en hierna zacht geperst. De vergisting van de druiven geschiedt voor een periode van 20 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 12ºC in grote stalen vaten. Na de vergisting blijft de wijn nog 3 maanden rijpen op de droesem ('sur lie'). Dit verzacht de wijn en geeft de wijn extra structuur mee.