Primitivo di Manduria "Cru" Giravolta - 4 trosjes Bibenda, Italiaanse sommeliers.
Intens robijnrood met diep purperen schitteringen. In de neus intense geuren van bramen, gedroogde pruimen, zwarte peper, zoete specerijen vanille, hints van eucalyptus. In de mond is de wijn warm, maar toch ook fris, vol, complex en prachtig in balans, intens rijp rood bosfruit en heerlijke tonen van chocolade. In de lang aanhoudende afdronk geniet u van heerlijk fluweelzachte tannines.
De kwaliteit van de wijn doet denken aan een wijn van ruim € 20. Het is een schitterende prestatie geweest van de eigenaar van het bedrijf, Gregory Petrucci, die zonder twijfel tot de top behoort van de wijnsector in de Regio Puglia (de hak van Italië) en die met zijn Accademia dei Racemi, de Primitivo di Manduria weer op de kaart heeft gezet.
De stokken zijn aangeplant, deels in de jaren '60 en deels in de jaren '70 van de vorige eeuw. in de Primitivo di Manduria DOC/DOP, in de Regio Puglia, de hak van Italie. De bodem is kalkachtige klei. De wijn is een Cru, de druiven komen uitsluitend de wijngaard van Tenuta Pozzopalo.
Na de handmatige pluk van de druiven, eind september worden de druiven zacht geperst. De vergisting vindt plaats in grote stalen vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt, voor een periode van negen maanden in Frans eiken barriques. Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles ontwikkelt de wijn zich nog minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
De wijn wordt niet gefilterd en behoudt zo haar complexiteit, fruitigheid en volheid. Ook kan de wijn zich zo prachtig verder ontwikkelen.
Primitivo di Manduria - Giravolta - wijn spijs tip: wildgerechten, rijpe, kruidige kazen, pasta's met vlees ragout, of BBQ.