Bolgheri Rosso DOC - 93/100 punten Suckling - 4 trosjes Italiaanse Sommeliers
Donker robijnrodewijn met in de neus heerlijke intense geuren van donker fruit, bramen en zwarte pruimen, chocolade, rozen en kruiden. In de mond is de wijn sappig, fris, elegant, heerlijk rijp rood fruit, balsamico toets met zijdezachte tannines in de lange afdronk.
De Bolgheri Rosso is een blend van 50% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc, 20% merlot en 10% sangiovese.
De druiven komen van de 28 ha aan wijngaarden gelegen in de Bolgheri DOC, gelegen tussen Castagnedi Carducci en Bolgheri. De wijngaarden liggen op een hoogte van rond de 100 meter nabij de Middellandse zee. De grondsoort is hoofdzakelijk leisteen, kalksteen, met rood zand. Op het landgoed staan ook nog 15 ha aan olijfbomen. De stokken zijn eind jaren negentig van de vorige eeuw geplant. Het klimaat is, door de nabijheid van de Middellandse zee, zacht met relatief warme winters en niet al te hete zomers.
De druiven worden vanaf eind augustus tot eind september per ras geplukt en gevinifieerd. Na de pluk worden de druiven zacht geperst. De vergisting geschiedt in grote stalen vaten. De verdere rijping geschiedt voor een periode van 10 maanden in Frans eiken barriques, deels nieuw, deels 2e passage en deels 3e passage. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog verder op de fles voor een periode van 6 maanden in de kelders van het domein.
Bolgheri Rosso Wijn / Spijs combinate tip van de Italiaanse sommeliers: Pasta met vleessaus, gegrild vlees, BBQ, paddestoelen-champignon risotto.
James Suckling: 93/100 punten
Aromas and flavors of crushed blackcurrants and berries to this fresh, medium-bodied red,together with a hint of black tea. Tight, youthful tannins. What’s there not to like? Drink or hold.