Brunello di Montalcino 2016 - Parker 95/100 punten - 96/100 WineSpectator.
Robijnrode kleur, met intense geuren in de neus vooral veel rood rijp fruit. In de mond is de wijn intens, vol krachtig, complex, fluweelzacht, en een lang aanhoudende afdronk.
De Sangiovese Grosso druiven komen van de oudste wijngaarden. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 150 en 450 meter. De druiven worden met de hand geplukt. Na de pluk worden de druiven zacht geperst. Het vergistingsproces geschiedt in grote stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur van 25/28 ° C. De brunello van Il Poggione ondergaat een rijping in Frans eiken vaten van 30 en 50 hl voor een periode van 36 maanden.
Brunello di Montalcino Il Poggione wijn/spijs combinatie: Rood vlees, wild en oude kazen.
Robert Parker: 95/100 punten
The Il Poggione 2016 Brunello di Montalcino opens to a medium dark appearance with pretty Sangiovese shine and a little ruby sparkle. This vintage shows a slightly untamed or wild side with a dense and heavier fruit profile. The focus here is on blackberry, dried cherry, tobacco and even a touch of smoky tobacco or horse saddle. The wine shows the firm grip and tannic backbone that is a common trait in this vintage, especially with the vineyards on this southern, sunlit side of the appellation. I also get a considerable flash of acidity on the close, almost too much, that certainly needs a few more years to soften. You really need to wait with this one.
WineSpectator: 96/100 punten
This Brunello leads with black cherry, black currant and violet aromas, augmented by flavors of iron, tobacco and spice. Dusty tannins emerge on the lingering finish, while the sweet fruit persists. Should be compelling in a decade. Best from 2025 through 2047. —B.S.
James Suckling: 94/100 punten
A red with blackberry, cherry, some walnut and chocolate, as well as mahogany. Tea, too. It’s full-bodied and firm-tannined with beautiful length and depth. Linear and very fine. Drink after 2024.