Freisa - 4 van totaal 5 druiventrosjes Italiaanse sommeliers.
De wijn is gemaakt van 100% Freisa druiven uit de Bricco Boschis wijngaarden. De vergisting van de druiven geschiedt op een traditionele wijze waarbij wordt gebruik gemaakt van verticale stalen vaten. De vergisting geschiedt bij een gecontroleerde temperatuur van rond de 29°C, waarbij gebruik wordt gemaakt van inheemse gistcellen. De malolactische vergisting geschiedt in cementen tanks. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 12 tot 15 maanden in Slavonisch eiken vaten botti van 20-30 hl. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog minimaal 6 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Deze wijn heeft nog wat tijd nodig om zich van zijn beste kant te laten zien maar is na decanteren een uitstekende begeleider van herfstige gerechten als wild, paddo’s, stoof.
Robert Parker: 91/100 punten (2016)
Cavallotto is experimenting with longer oak aging times with the wonderfully original Freisa grape. They started off with six months in oak and have gradually increased that to 12 months. The risk is that Freisa can lose some of its freshness if left too long in barrel. On the other hand, oak aging helps to shed some of its rusticity and renders a more stable and elegant wine. The 2016 Langhe Freisa strikes a happy balance, thanks to its bright freshness and firm tannic backbone. Freisa has loose clusters and is very easy to plant and cultivate. Its harvest times land somewhere between Barbera and Nebbiolo but are on the late side, especially in a cooler vintage like 2016. The wine is not made with whole cluster fermentation, but you might think it is given that slight greenness you taste on the finish. That greenness comes naturally from the seeds that tend to remain on the bitter side even when the cluster is perfectly ripe from all other points of view. This wine has the acidity to age up to 10 years, or longer than you may expect.