Authentieke Nascetta uit de Langhe DOC - 92/100 punten Parker
De Anas-Cëtta heeft een briljante strogele kleur met gouden reflecties. De neus is fijn en elegant, met een goede intensiteit; hij biedt complexe en aanhoudende hints van wilde bloemen en aromatische kruiden, van citrusvruchten en exotische vruchten. In de mond is de wijn heerlijk fris, citrus, exotisch, met hints van acaciahoning, salie en rozemarijn.
De Nascetta druif is een authochtoon druivenras uit de omgeving van Novello, Langhe. De Nascetta druif is een zeldzame druif in uit de Langhe - Piemonte. Rond het midden van de 19e eeuw wordt er geschreven hoe mooie wijnen kunnen worden gemaakt van de Nascetta druif. Elvio Cogno was de eerste die de druif weer herintroduceerde in 1994. Vandaag de dag zijn er meerdere producenten die de Nascetta druif verbouwen. De meesten rond het stadje Novello.
De wijngaard is totaal 2ha. groot en ligt op een hoogte van rond de 350 meter. De wijngaard is aangeplant met 4.000 stokken per ha. Na een zorgvuldige selectie op kwaliteit van de druiven en rijpheid worden de druiven eind september handmatig geplukt. Hierna worden de druiven zacht geperst. de vergisting vindt plaats in grote stalen vaten onder een gecontroleerde temperatuur. De verdere ontwikkeling van de wijn vindt plaats in grote stalen vaten voor een periode van 6 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog minimaal 3 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Wijn/spijs combinatie tip: Nascetta - Aangenaam, warm en van een evenwichtige structuur, het is een perfecte begeleider bij gerechten op basis van groenten, wit vlees, vis en met verse kaas.
Robert Parker: 92/100 punten
A wine that always turns heads, the Elvio Cogno 2019 Langhe Nascetta del Comune di Novello Anas-Cëtta is a mid-weight, glycerin-rich white made from an indigenous grape that is rare and dear to the region of Langa. There are aspects of this wine that remind me of the Arneis grape (another local favorite). The wine's smooth and creamy mouthfeel is one element shared between the two. So are those aromas of honey, white peach, pear and acacia flower. Aged in both stainless steel and botte grande, this wine has the textural richness to pair with white meat and even a few red meat dishes.