Langhe Nebbiolo - 4 druiventrosjes Italiaanse sommeliers
De wijn heeft de echte Nebbiolo zeer heldere robijnrode kleur, met in de neus een heerlijk boeket van rood fruit, granaatappel, kruidnagel en rozen. In de mond is de wijn uitnodigend, zacht, heerlijk fris rood fruit en aangename tannines in de afdronk.
De wijn is gemaakt van 100% Nebbiole druiven. De wijngaard Santa Maria Bricco San Biagio, 2 ha groot, is gelegen naast de wijnmakerij in de Gemeente La Morro. De wijngaard ligt op een hoogte van 200 meter met een oostelijk blootstelling. De wijngaard is aangeplant begin 2000 met een plantdichtheid van 4.000 planten per ha.
De druiven worden begin oktober met de hand geplukt, waarbij direct een selectie plaats vindt op de beste druiven. Hierna worden de druiven in kleine kratten met maximaal 15 kg aan druiven naar de wijnmakerij gebracht. Hier worden de druiven ontsteelt en zacht geperst. De eerste vergisting geschiedt, gedurende een periode van 15 dagen, in grote stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur. Ook de malolactische vergisting vindt plaats in grote stalen vaten. De verdere verfijning van de wijn geschiedt voor een periode van 12 maanden in grote eiken vaten, van verschillende capaciteit. Hierna wordt de wijn geassembleerd en vervolgens gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn nog minimaal drie maanden in de kelders van het domein.
Wijn/spijs tip Italiaanse sommeliers Barbera Superiore: Tagliatelle of tajarin met een vleessaus met konijn.
Over Oddero:
Het moet ergens rond 1860 geweest zijn toen Luigi Oddero (1832-1893) met zijn wijnbedrijf startte in het stadje La Morra, gelegen in de Langhe, het hart van de Barolo DOCG. Het bedrijf wordt thans geleid door Mariacristina, die eind jaren negentig in het familiebedrijf is gekomen, en de kleinkinderen Isabella en Pietro.
De totale oppervlakte van de Oddero wijngaarden is ca. 35 hectare, waarvan 16,5 hectare bebouwd met Nebbiolo voor het maken van Barolo en Barbaresco. Het familiebezit omvat ook ongeveer 6 hectare hazelnootbomen. De wijngaarden liggen hoofdzakelijk in Santa Maria, een klein gehucht, nabij het stadje La Morra, het hart van de Barolo DOCG. Oddero is als Organic producent gecertificeerd. Podere Cantine Oddero behoort tot een van de beste Barolo producenten. Meer dan 10x hebben zij tres bicchieri, de hoogste waardering, Gambero Rosso ontvangen.