Langhe Nebbiolo Cru Neive - Sottimano - 92/100 punten Parker
Licht robijnrode wijn. Het bouquet is vol met intense geuren van rozen, kaneel, rode en bessen. In de mond is de wijn fris, rijk aan heerlijke citrustonen, langzaam overgaand in rijp licht rood fruit. Mooie afdronk met zachte tannines.
De Langhe Nebbiolo wordt geproduceerd uit de wijngaard van Basarin (3,7 ha.), in het gebied van Neive. Het is een historische en zeer prestigieuze wijngaard. De ligging op de grens tussen de zone van Neive en Treiso, beiden geven wijnen van grote hoogte, bijzonder zijn de noten van kruiden met een vleugje zoethout, evenals een grote complexiteit en een aanzienlijke structuur. De wijnstokken zijn erg jong, zo'n 14-15 jaar oud, en daarom kunnen de druiven nog niet de rijkdom aan polyfenolen of alle aroma's en de "nuances" tot uitdrukking brengen die een belangrijke cru als deze zou kunnen hebben. Daarom zijn de druiven gedeclassificeerd van Barbaresco docg naar Langhe Nebbiolo.
Eind oktober worden de Nebbiolo druiven met de hand geplukt. De vergisting geschiedt, bij een gecontroleerde temperatuur, voor een periode van 25 dagen met inheemse gisten. De verdere rijping van de wijn geschiedt, sur lie, voor een periode van 14-16 maanden in Frans eiken barriques (uit de Bourgogne). De barriques die worden gebruikt zijn voor 15% nieuw en de overige 85% gebruikt en in hun 2e-, 3e- of 4e passage. Hierna wordt de wijn, niet gefilterd, gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn nog minimaal een maand of 6 voordat zij op de markt komt.
Robert Parker: 92/100 Punten
You could easily stock up guilt-free on the 2020 Langhe Nebbiolo. The wine knocks it out of the ballpark in this vintage. It shows lovely concentration and lots of color saturation that only comes to Nebbiolo in the best vintages. The bouquet reveals quality fruit with bold cherry and fresh blackberry. The results are especially bright and full of juicy fruit flavors. This is a well-priced option to recommend en masse for your favorite weekday meals.
Over Sottimano:
Rino Sottimano begon in de begin jaren zeventig met zijn droom, na zijn studie oenologie, een wijngaard in de Barbaresco DOCG. Totaal heeft hij nu 20 ha aan wijngaarden, allemaal verschillende Cru Barbaresco's (Currà, Cottà, Fausoni, Pajorè en Basarin), Nebbiolo, Dolcetto en Barbera. Rino heeft altijd geloofd in het werken in de wijngaard om grote wijnen te produceren. En daarom heeft hij vanaf het begin altijd geprobeerd chemicaliën en herbiciden te vermijden, om het natuurlijke evenwicht van onze heuvels niet te verstoren.