Zibbibo - droge witte wijn van het eiland Pantelleria, de druif van de befaamde passito Ben Rye. 91/100 punten Suckling
Helder strogele wijn met groenachtige reflecties. In de neus een rijk en intens boeket met noten van oranjebloesem, perzik en mediterrane struiken. In de mond is de wijn heerlijk fris, wit fruit, droog, licht aromatisch en een heerlijke lang aanhoudende afdronk.
De wijngaard is gelegen op het eiland Pantelleria, zuid westelijke van Sicilië. De wijngaard is gelegen op een hoogte tussen de 20 en 400 meter. De grond is vulkanisch, zand met lava. De wijngaard is aangeplant met een plantdichtheid deels 2.500 planten per ha en deels 3.600 planten per ha. De druiven worden handmatig geoogst tussen eind augustus en half september. Na een zachte persing vindt het vergistingsproces plaats in grote stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur van 14-16 ° C. De verdere ontwikkeling van de wijn geschiedt voor een periode van 3 maanden in stalen vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld, waarna de wijn nog minimaal 3 maanden op de fles in de kelders van het domein zich verder ontwikkelt.
De Zibbibo druif wordt ook wel de Muscat d'Alexandrie genoemd. Volgens kenners is de wijn verrassend lekker droog, met een mooie complexiteit en een lange afdronk. De druif komt oorspronkelijk uit dit gebied komen. De wijn heeft iets extra's door de enigszins zilte ondertoon. Boeiender en veel beter dan andere wijnen uit deze familie.
Wijn spijs combinatie: drink de wijn bij rauwe vis, zoals o.a. haring, oesters, of salades met vis, en bij vis voor- en hoofdgerechten.
Zibbibo - Isola di Pantelleria - 3 druiventrosjes Bibenda, Italiaanse sommeliers. In de neus, fris zomerfruit, Middellandse Zee, kappertjes, lichte zout sensaties. In de mond fris heerlijk zomers fruit. heerlijk als aperitief en bij salades.
James Suckling: 91/100 punten
This is always a fun grape, and here its expresses apricot and apple candy, pear drops and straw. The palate paints a slightly sweet impression, but the crunchy acidity lifts it through. Drink now.