Syrah Spanje, ambeachtelijke gemaakte wijn met respect voor natuur en milieu gemaakt
Beoordeling Spaanse wijngids 90/100
Robijnrode Syrah met een donkerpaarse rand. In de neus geeft de wijn een heerlijk boeket van intense geuren, rijp rood fruit, lichte tonen van cacao. De smaak is elegant met veel finesses, complex, rijp rood fruit, zachte rijpe tannines in de lange aangename afdronk.
De wijn is een blend van 58% Syrah, 25% Cabernet Sauvignon, 13% Garnacha en 4% Merlot.
De druiven komen van twee ha. wijngaarden, gelegen even ten noorden van Alicante, op 580 m hoogte. De wijngaard is aangeplant met een dichtheid van 3.000 planten / ha. De productie is 3.500 kg / ha.
De grondsoort is leemachtige kleigrond. De wijngaard wordt om de vier jaar organisch gemest met schapenmest. Verder wordt geen gebruik gemmaakt van insecticiden. In de wijngaard is er sprake van spontane vegetatieve bodembedekking. Er wordt gewerkt op basis van een natuurlijk evenwicht tussen fauna en flora en recycling van bijproducten.
De grote verschillen in temperaturen dag/nacht - winter/zomer zorgen voor veel expressie van de wijn.
Het klimaat wordt gekenmerkt door zeer koude winters met veel sneeuw. Veel regen in het voorjaar. Zeer drogen zomermaanden. In september is het in het begin nog wamr maar tegen het einde van de maand komen de koudere temperaturen al met regelmatig grote regenval.
In de winter worden de stokken tot 2 knoppen per stok teruggesnoeid. In mei wordt het eerste groen weggesnoeid. Begin juli worden de stokken nogmaals uitgedund en terug gesnoeid. De groene oogst van de druiven vindt begin augustus plaats. Door de grote temperatuursverschillen in dit gebied op deze hoogte geeft de Syrah veel expressie. Doordat ook nog andere druivenrassen, zoals o.a. de Garnacha zijn toegevoegd krijgt de wijn een prachtige balans.
Het oogsten van de druiven geschiedt volledig met de hand na half september De druiventrossen worden in kratten met maximaal 15 kg verzameld en zo naar de wijnmakerij gebracht. Hier worden de druiven zacht geplet, waarna zij hun fermentatie, gescheiden per druivenras, in grote stalen vaten ondergaan, gevolgd door het maceraproces.
De wijn rijpt vervolgens nog voor een periode van 13 maanden in 225 liter eiken vaten, deels nieuw, deels één jaar oude en deels twee en drie jaar oud. Deze opvoeding geschiedt nog steeds gescheiden per druivenras. Hierna wordt de wijn van de verschillende druiven geassembleerd, waarna de wijn nog 4 maanden in stalen vaten zich verder ontwikkeld alvorens te worden gebotteld.
Om van deze Syrah optimaal te genieten open de fles enkele uren van te voren.