Vermentino Montecucco DOC - drie trosjes Italiaanse sommeliers
Goudgele wijn, Met intense geuren van wit fruit, appel, perzik, limoen, exotisch fruit en verse kruiden. In de mond is de wijn heerlijk droog, levendig en knisperend met heerlijk fris wit fruit en een fantastische mineraliteit. Een frisse elegante zomerwijn, perfect als aperitief.
De wijn is gemaakt van 100% Vermentino druiven komend van de wijngaarden van ColleMassari in de Montecucco DOC, het zuidwestelijke deel van Toscane. De wijngaarden liggen op een hoogte van 300 meter met een zuidelijke blootstelling. De grondsoort is zandsteen afgewisseld met mergel, ijzerhoudende- kalkhoudende leemgronden en grindafzettingen. De wijngaard is gelegen nabij de kust van de Maremma.
De oogst van de druiven geschiedt met de hand. Aangekomen in de wijnmakerij worden de druiven zacht geperst en ondergaan zij hun vergisting in grote, op temperatuur gecontroleerde, stalen vaten. De verdere rijping van deze Vermentino geschiedt voor een periode van 5 maanden, eveneens in grote stalen vaten. Hierdoor blijven de aroma's van de druif perfect behouden. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt nog enkele weken op de fles in de kelder van het domein.
Vermentino Wijn/Spijs combinatie tip: Perfect bij salades, visgerechten, zeevruchten, mosselen, vegetarische pasta gerechten, pasta/risotto gerechten met vis en geliefd als fantastische aperitief wijn.
91/100 punten James Suckling (2018)
Ik hou van de vers gesneden appels en peren die hier worden aangeboden, die goed werken met het frisse zeezout en tijmkarakter. Een levendige zuurgraad tilt het lichte tot middelzware gehemelte direct van de grond en draagt citrusaroma's strak en heerlijk.