2 rode glaasjes Gambero Rosso - uitmuntend beoordeling
De wijn is diep paars rood, met een zeer expressief boeket aan verschillende geuren. In de mond is de wijn uiterst krachtig, droog, complex, rood diep rijp bosfruit, licht kruidig, duidelijke tannines, die met de jaren verzachten. De wijn heeft minimaal 12 maanden in grote eiken vaten gerijpt.
Een wijn met een grote persoonlijkheid. De wijn kan minimaal 20 jaar verouderen.
De Sagrantino wijnstok is alleen aanwezig op het grondgebied van Montefalco, Bevagna, Gualdo Cattaneo, Castel Ritaldi en Giano dell 'Umbria, allen gelegen in de provincie Perugia. Het is een laat rijpend ras dat wordt gekenmerkt door een veel polyfenolen, de stok geeft heeft middelgroot blad. De druiven zijn middelgroot en bolvormig, met een bijna zwarte, dikke, schil. De druiven worden in de 2e helft van oktober geplukt. De fermentatie geschiedt voor een periode van 3 tot 4 weken in Frans eiken vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor 24 maanden in eiken vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld en rijpt dan nog minimaal 9 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Over de oorsprong van de druiven wordt nog steeds gedebatteerd, maar één van de theorieën is dat de druif, door Byzantijnse monniken, van Griekenland naar Italië is gekomen.
De Sagrantino wijnen zijn elegant, krachtig, complex, donker rood, met een eigen karakter. De Sagrantino heeft een uitstekend veroudering potentieel.
Sinds 1992 is de Sagrantino een DOCG.
WineSpectator: 91/100 punten
A rich hint of loamy earth underscores flavors of dried black cherry, anise and dried thyme, with a touch of citrus peel, in this fresh, finely knit red. Full-bodied, featuring a dense core of tannins that provides firm definition throughout, though the balance suggests this should open nicely with short-term cellaring. Best from 2021 through 2030.