Nervi Conterno - Gattinare DOCG 2018 - Giacomo Conterno
Giacomo Conterno - Monforte d'Alba

Nervi Conterno - Gattinare DOCG 2018 - Giacomo Conterno

4 druiventrosjes Italiaanse sommeliers

Oogstjaar: 2018 - Houdbaar tot: 2038
94/100, befaamde Barolo Producent Giacomo Conterno. Nebbiolo, vol, fris, zacht, rijk, zuiver, met heerlijk rood rijp fruit en fluweelzachte tannines in de lange complexe afdronk. Meer
64,50
Niet op voorraad.
  • 100% tevredenheidsgarantie
  • 15 jaar Italië specialist
  • Retourgarantie 180 dagen
  • Beste selectie Italiaanse wijnen

Productinformatie

Gattinara - Nebbiolo - Giacomo Conterno - 4 van 5 Trosjes Italiaanse Sommeliers.

 

Helder granaatrode wijn met delicate intense geuren van kers, framboos, rode rozen, anjers, kruiden, nootmuskaat en zwarte peper. In de mond is de wijn vol, fris, zacht, rijk, zuiver, met heerlijk rood rijp fruit en fluweelzachte tannines in de lange complexe afdronk. De Gattinara wijnen zijn wat lichter dan de Barolo's en hebben ook een hogere zuurgraad, veroorzaakt door de vulkanische bodems. De Gattinara wijnen kunnen ook zeer goed en heel mooi verouderen.

De wijngaarden zijn gelegen in de beste gebieden van de Gattinara DOCG. In 1991 werd aan dit gebied de DOCG status verleend. Het gebied is gelegen het noordelijke deel van de Italiaanse regio Piemonte en daarbinnen in de provincie Vercelli. De Gattinara wijnen worden volledig of bijna volledig (90%) gemaakt van de Nebbiolo druif (in dit gebied genoemd, Spanna), waar ook de Barolo en Barbaresco van wordt gemaakt. De totale rijping van de Gattinara DOCG wijnen is 3 jaar, waarvan minimaal 18 maanden rijping in eiken vaten. Dit wijngebied maakt deel uit van Alto Piemonte, andere bekende DOC(G)'s van Alto Piemonte zijn o.a. Ghemme, Carema en Lessona.

Het verhaal vertelt dat het de Romeinen waren die de eerste wijnstokken plantten rond de stad Gattinara, en de wijn hier werd ooit beschouwd als een van de grootste rode wijnen van Piemonte of zelfs Italië, vooral in de 19e eeuw. Op zijn hoogtepunt was deze rode wijn het equivalent van Barolo in zowel dichtheid als duurzaamheid. 

Het wijnhuis Nervi werd in 1906 opgericht door Luigi Nervi. Na 85 jaar eigendom van de familie werd het in 1991 verkocht aan de familie Bocciolone, wiens fortuin afkomstig was uit de staalindustrie. Het is het oudste wijnhuis in Gattinara en heeft 27 hectare aan wijngaarden. Het hart van de wijngaarden is het amfitheater van Vigneto Molsino, groot 12 ha. met een blootstelling op het volle zuiden. De andere wijngaarden zijn Molsino en Valferana, gelegen aan de oostkant. De Gattinara wordt gemaakt van de druiven komend van deze drie verschillende wijngaarden, die zijn aangeplant met Nebbiolo druiven. Het gebied is bijzonder geschikt voor wijnbouw, de Monte Rosa, de op één na hoogste top van Europa, beschermt de heuvels tegen de koude noordenwinden en garandeert een uitstekend evenwicht tussen de regenval en de ventilatie, die nodig is voor de gezondheid van de wijnstokken. Dit vulkanische gebied gelegen niet ver van de supervulkaan in de regio Valsesia, kenmerkt zich door haar unieke bodems.

In het voorjaar van 2018 verwierf Roberto Conterno, eigenaar van het wijnhuis Giacomo Conterno uit Monforte d'Alba, 90% van het wijnhuis Nervi, terwijl Kathrine en Erling Astrup 10% partners bleven. In november 2018 is begonnen met de bouw van de nieuwe wijnmakerij die aansluit op het oude pand, de bouw zal in mei 2020 worden afgerond, ook al zal een deel al in het najaar van 2019 operationeel zijn, zodat de vinificatie en rijping van de oogst van 2019 in het nieuwe pand zal worden uitgevoerd. De historische kelder wordt gebruikt voor de rijping van wijn in flessen.

De wijngaarden liggen op tussen 290-420 meter hoogte. De bodems hebben een vulkanische oorsprong en zijn rijk in mineralen en klei. In oktober/november worden de Nebbiolo druiven met de hand geplukt. Na de pluk worden de druiven ontsteelt en hierna zacht geperst. De vergisting vindt plaats in grote stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur. Hierna blijven de schillen nog voor minimaal 15 dagen in de most voor intensere geuren, kleuren en smaken. De verdere rijping van de wijn geschiedt, op een traditionele wijze, voor een periode van 30 maanden in grote eiken vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld en blijft zij nog voor minimaal 6 maanden voor verdere verfijning in de kelders van het domein.

WineSpectator: 93/100 punten (2016)

Moderately rich and round, this red boasts cherry, white pepper, earth and light underbrush flavors. Balanced, this lingers with a tangy hint of peppery greens. Best from 2022 through 2035.

Gattinara - Nervi Conterno wijn/spijs combinatie: perfect bij gevogelte, lamsvlees, gegrild vlees en en kaasplateau.

Overige informatie

Specificaties

  • Inhoud:750 ml
  • Drinktemp.:16-18ºC
  • Alcohol %:14,5%
  • Artikelnummer:BAR-1810-R15605-18

Recent bekeken producten

  •   Nervi Conterno - Gattinare DOCG 2018 - Giacomo Conterno

    Nervi Conterno - Gattinare DOCG 2018 - Giacomo Conterno

    4 druiventrosjes Italiaanse sommeliers

    64,50
    Tijdelijk niet op voorraad
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »