Ben Rye - Passito - Hoogste waardering Gambero Rosso en Duemilavini - 96/100 Parker
De wijn is gemaakt van de druivensoort Zibibbo ( Muscat van Alexandria ). De wijngaarden zijn gelegen op het eiland Pantelleria (Sicilië -ZW). De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 20 tot 400 meter. De grondsoort is voornamelijk vulkanisch. zand en lava met veel mineralen. De wijnstokken zijn rond 1920 aangeplant mey een plantdichtheid van 2.500 tot 3.500 stokken per ha.
De druiven worden rond midden augustus geoogst. Na een zorgvuldige selectie op kwaliteit ondergaan de druiven een zachte persing. Hierna ondergaan zij de gisting in stalen vaten. Aan de gistende most worden voortdurend door de zon ingedroogde druiven toegevoegd. De most ontwikkelt zicht verder 7 maanden in stalen vaten om vervolgens te worden gebotteld. Op de fles blijft de wijn nog minimaal 12 maanden in de kelders van het domein om zich verder te ontwikkelen.
Ben Rye Passito Wijn/spijs: Ideaal als dessertwijn met zoete gerechten zoals notentaart, verse fruit taarten, chocolade, maar ook met een mooie blauwe kaas.
Robert Parker: 96/100 punten
Rather than pair this wine with a Sicilian dessert, serve it as the Sicilian dessert. The 2016 Passito di Pantelleria Ben Ryé is a radiant and beautifully fragrant edition with white raisins, honey, maple syrup, brown sugar, caramel, preserved lemon, dried sage, apricot and sea salt. I could go on. The wine is light on its feet thanks to that crisp acidity, yet it has the volume and richness to coat your palate in all its luscious glory. The whole package is explosive.