Perlato del Bosco Rosso - TuaRita - Sangiovese - 93/100 punten Suckling en Parker
Robijnrode wijn met in de neus intense geuren van kersen, vers hout, fijne kruiden. In de mond is de wijn sappig met een aangename zuurgraad. In de heerlijke lange afdronk is een vleugje nieuw eikenhout te ontdekken en de tannines zijn mooi rond gepolijst. Heerlijk!
De druiven komen van de wijngaarden gelegen in de Maremma, Toscaanse kust, bij Suvereto, niet ver van de Tyrreense zee en even ten zuiden de Bolgheri DOC. Totaal heeft het wijnbedrijf nu zo'n 30 ha aan wijngaarden. De wijngaarden zijn aangeplant met de druivenrassen uit de Bordeaux, Merlot, Syrah, Cabertnet Sauvignon en de Toscaanse Sangiovese. Afhankelijk van de locatie en het druivenras zijn de wijngaarden aangeplant met een plantdichtheid tussen de 5.000 tot 9.000 stokken per ha. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geselecteerd op de beste kwaliteit. De bodems van de wijngaarden zijn middelzwaar, steenachtig en leemachtig, hebben een klei- en zandgehalte en zijn ook rijk aan minerale sporenelementen zoals zink en ijzer.
De handmatige oogst van de Sangiovese druiven geschiedt in eind augustus, begin september. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd op de allerbeste kwaliteit en rijpheid. Na de oogst worden de druiven zacht geperst. De vergisting van de druiven geschiedt in grote stalen vaten. De verdere rijping geschiedt in grote Frans eiken vaten van 20hl. voor een periode van 16 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld. Bij het bottelen wordt de wijn niet gefilterd. Op de fles blijft de wijn nog minimaal 6 maanden voor verdere verfijning in de kelders van het domein.
Perlato del Bosco Rosso wijn/spijs combinatie tip van de Italiaanse Sommeliers: perfecte match met gevogelte.
Robert Parker: 93/100 punten
The 2018 Perlato del Bosco is a pure expression of Sangiovese that can be considered its own little island of winemaking within the Tua Rita portfolio. Sangiovese is always a gamble when cultivated within close proximity of the coastline. But in the deft hands of the Tua Rita team, the grape offers a new side that is worlds apart from the aromas and flavors we associate with other celebrated expressions made in Montalcino and Chianti Classico, both located further inland. This wine reminds me of the Poggio Valente by Fattoria Le Pupille (also 100% Sangiovese from Maremma). That's a wine that always punches above its weight, as is this. In fact, both Perlato del Bosco and Poggio Valente are guided by consulting winemaker Luca D'Attoma. This wine is aged in large oak casks (20 hectoliters) to allow for slow and careful integration. These results speak of Tuscany, and you get wild berries and cherries with some of the brambly, Mediterranean notes that give the wine a lasting sense of place.
James Suckling: 93/100 punten
Aromas of toffee, cedar, plum and meat follow through to a medium body with round tannins and a fruity finish. Savory. Chocolate aftertaste. Drink or hold.