94/100 punten Suckling
Deze wijn is gemaakt van 100% Sangiovese druiven.
De wijngaard Pian delle Vigne is gelegen 6 km ten zuiden van Montalcino, boven de vallei van Val d'Orcia. Het terrein is 60 ha. groot, waarvan 30ha is begin jaren '90 is aangeplant en 30ha die in 2002 en 2003 is aangeplant. De wijngaard ligt op een hoogte van 130 meter. De grond is steenachtig, kalkrijk, tufsteen en behoorlijk "arm".
Na de pluk worden de druiven zacht geperst, waarna, onder een maximale temperatuur van 30ºC, gedurende 15 tot 20 dagen, de fermentatie plaats vindt in roestvrijstalen vaten. Tegen het einde van het jaar gaat de wijn, voor een periode van minstens 2 jaar, in eiken vaten van 30 en 100 hl. Vervolgens wordt de wijn geblend en vindt een verdere rijping plaats in roestvrijstalen vaten, waarna ten slotte de rijping de laatste 6 maanden wordt afgerond op de fles in de kelders van het domein.
James Suckling: 94/100 punten
Quite reductive and earthy, but opens to show tidy cranberries and glazed red cherries. Hints of citrus and spice. Full-bodied and rich, but there’s savory edge to the plush, juicy tannins, and lots of weight and density. Drink from 2024.
Parker: 91/100 punten
The 2015 Brunello di Montalcino Pian delle Vigne was tasted (after a double decant) among the other wines from the Chianti Classico appellation made by Marchesi Antinori. That's a change because I usually taste this wine in a peer group of fellow Brunelli. You'd be forgiven for forgetting how different Sangiovese from these two geographically close (but philosophically distant) wine regions ultimately tastes. This expression from the warm 2015 vintage is loosely knit and less fine-tuned. It offers a broad-brush interpretation of the grape, with textured blackberry, spice, tar and earthy aromas. There is a touch of heat or extra ripeness in this wine that tends to flatten out the more nuanced details of the grape.