Pinot Grigio uit de Regio Fiuli, vier van vijf druiventrosjes Italiaanse Sommeliers.
Helder strogele wijn. In de neus intense aroma's van citrus, appel, peer, en bloemen en acaciabloemen. In de mond is de wijn heerlijk fris, levendig, mooi in balans, heerlijk wit fruit en een verleidelijke duidelijk aanwezige afdronk.
De wijngaarden zijn gelegen nabij het dorp Prepetto in de Provincie Udine, Regio Friuli. Deze noordelijke regio is gelegen nabij de grens van Oostenrijk en de grens met Slovenië. Het is een unieke wijnregio, waar absolute topwijnen vandaan komen.
De wijngaard ligt op een hoogte van 160 meter met een zuid-oostelijke expositie. De grond is rijk aan gesteente en mineralen afkomstig van de Julische vooralpen, de naam is afkomstig van Julius Caesar, die de basis heeft gelegd aan de ontwikkeling van deze Regio.
De druiven worden begin september met de hand geplukt en in kleine kratten, met 20kg aan druiven, naar de wijnmakerij gebracht. Hier worden de druiven ontsteelt en zacht geperst. De vergisting vindt plaats bij een gecontroleerde temperatuur van 16-17°C om de verfijnde aroma's van de wijn te behouden. De most ontwikkelt zich vervolgens tot maart in grote stalen vaten om vervolgens te worden gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn zich verder nog voor enkele maanden in de kelders van het domein.
Pinot Grigio Wijn/spijs combinatie: heerlijk als aperitief begeleidt met vleeswaren, ham, verse kaas, kip en visgrechten.
De Pinot Grigio druif kwam rond 1900 vanuit Frankrijk naar Friuli. Hier heeft de druif haar allerbeste plek gevonden waar ze als haar elegantie en persoonlijkheid in de wijn meegeeft.