Barolo Terlo Einaudi - Robert Parker 92/100 (2013) - Italiaanse sommeliers 4 van totaal 5 trosjes
Schitterende Barolo van Luigi Einaudi, granaatrood met amberen glinsteringen. De wijn is intens, krachtig, vol, sober en fluweelzacht. Met de tijd neemt de complexiteit van de wijn toe. Etherische geuren van kruiden, truffels en leer vervangen dan de fruitigheid van de eerste jaren.
De druiven komen van de wijngaard Terlo gelegen op 300 meter hoogte. De wijngaard is deels aangeplant in 1977 en deels in 2002. De bodemgesteldheid is mergel met kalksteen en is gelegen nabij het stadje Barolo. De wijngaard is aangeplant met ca. 5.000 stokken per ha en ligt op de zuid-oostelijk helling. De wijngaard is totaal 4 ha groot.
De druiven worden tijdens de pluk zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Na de pluk worden de druiven zacht geperst. De vinificatie geschiedt gedurende 14 tot 16 dagen in stalen vaten, met een gecontroleerde gisting temperatuur (30 ° C-32 ° C). De opvoeding van de wijn geschiedt voor een periode van 30 maanden in grote eiken vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles blijven de wijnen nog minimaal 6 maanden in de kelders van het domein voor verdere verfijning.
Het wijnbedrijf is opgericht door Luigi Einaudi, geboren in Carrù (Piemonte) in 1874. Op zijn 23e jaar (1897) kocht hij een boerderij en een stuk land en begon met het planten van druivenstokken.
Robert Parker: 92/100 punten (2013)
This wine was not produced in the difficult 2014 vintage. Holding us through the gap is the 2013 Barolo Terlo. By its very constitution, this Barolo is more subdued in terms of aromas and more streamlined in terms of mouthfeel and texture. What the wine lacks in nature power and muscle, it compensates with elegant nuances of wild berry, tar and dusty mineral notes. Terlo is all about length and persistence.